Posted in:

Zanderfilet auf Salat

Stekt gjørs på blandet salat

© by Arnold Weisz
Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller.

På en varm sommerdag ved bredden av Donau kunne det ikke passet bedre enn med et deilig fiskemåltid. Stekt gjørs / Zander på en blandet salat var et godt valg.

Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer og elver, driver man også med oppdrett av ferskvannsfisk.

Populær matfisk

Gjørs (Sander lucioperca), eller Zander som den heter på tysk er en populær matfisk i Østerrike. Dette er en ypperlig matfisk som har et hvitt delikat og magert kjøtt. Den kan tilberedes på mange ulike måter, og serveres med nesten hva du måte ønske av salat, grønnsaker, ris eller poteter. Du finner retter med gjørs / Zander på menyen over hele Østerrike, men selvfølgelig mest hyppig på fiskerestauranter. Du kan også kjøpe gjør / Zanderfilet i fiskebutikker og supermarkeder. Interspar har ofte Zanderfilet i fiskediskene sine.

Tilberedning

Skyll og tørk fiskefiletene, og lag noen snitt på skinnsiden. Krydre med salt og pepper og paner med mel.

Varm litt olivenolje i en panne. Pass på at oljen ikke blir for varm, for da blir panering lett sort. Dessuten er fiskefiletene som regel tynne og trenger ikke å stekes på for sterk varme. Tilsett en kvist av rosmarin (eller andre typer urter etter smak) i oljen. Legg deretter fiskefiletene med skinnsiden ned og stek på middels varme i 2-4 minutter, på hver side til fisken har fått en sprø skorpe.

Server Zanderfilet med en blandet salat som forrett / lunsjrett, eller med dampede grønnsaker og ris / poteter.

Aspargestid

Asparges (Spargel) er populært i Østerrike og sesongen for frisk asparges går frem til slutten av mai, begynnelsen av juni. I Niederösterreich blir det dyrket mye hvit asparges. Derfor tar vi også med en oppskrift på aspargessaus som passer utmerket til den delikate gjørsen (Zanderfilet).

Aspasgessaus

1 bunt asparges
50 g smør
60 g sjalottløk (eller 1 middels gul løk)
1 ss hvetemel
1 dl hvitvin
1 dl Crème fraîche
1 dl aspargeskraft

Start med å koke en bunt asparges i litt lettsaltet vann i 2-4 minutter (avhengig av tykkelsen). Kok den gjerne in en panne hvor væsken så vidt dekker aspargesen. Når asparges er ferdig kokt ta den ut av kraften og reduser kraften (du bør sitte igjen med 1-2 dl kraft).

Finhakk løken og fres den litt i smør. Dryss en spiseskje hvetemel over og rør inn. Tilsett hvitvin og reduser miksen noe. Ha deretter i ca. 1 dl av den varme aspargeskraften under omrøring og kok et par minutter. Tilsett deretter Crème fraîche. Smak til med salt og pepper. Kutt opp aspargesen 2 cm lange biter og ha i sausen like før servering.

Mahlzeit!

Obermühl, Oberösterreich, Østerrike - Zanderfilet
Langsmed Donau finner du ofte fiskerestauranter. Her idylliske Obermühl på nordbredden av Donau i Oberösterreich. Foto: Arnold Weisz ©

 

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.