Sachertorte

Smaken av østerriksk kultur

© by Österreich Werbung, Foto: Harald Eisenberger

Denne uanseelige men elegante kaken forsvinner litt i alle de andre fargerike herlighetene i østerrikske konditorier. Likevel, Sachertorte er en viktig del av den østerrikske kulinariske sjelen.

sachertorte1
Sachertorte. Österreich Werbung, Foto: Wolfgang Schardt

For de som ennå ikke har hatt gleden av å spise en Sachertorte, så er dette en mektig men delikat sjokoladekake. Den har et lag med aprikossyltetøy i midten og er overtrukket med mørk bittersøt sjokolade. Sjokoladesukkerbrødet skal være saftig og ha en kraftig smak av sjokolade. Den kan spises slik den er, eller med pisket kremfløte til.

Oppfunnet av en lærling

Sjokoladekake ikke ble oppfunnet i Wien, men det ble den legendariske Sacher Torte. Bakt for første gang i 1832 av den oppfinnsomme 16 år gamle bakerlærlingen Franz Sacher, imponerte kaken fremfor alt for med sin smak og design. Det er sønnen Eduard Sacher, som er ansvarlig for at Sacher Torte ble den mest berømte av alle sjokoladekaker. Ved slutten av det nittende århundre hadde Eduard Sacher gjort Sacher Torte til et kjent navn nesten overalt, og dermed lansert noe som kan beskrives som en enestående suksesshistorie. Original oppskriften er selvfølgelig en velbevart hemmelighet, som blir godt tatt vare på hos Hotel Sacher i Wien, men vi har fått denne oppskriften fra det østerrikske turistkontoret.

Ingredienser:

7 eggeplommer
150 g mykt smør
125 g melis
200 g mørk sjokolade
10 g vaniljesukker
7 eggehviter
125 g perlesukker
En klype salt
150 g hvetemel
Smør og mel til formen
150-200 g aprikossyltetøy
Rom, om ønskelig
Kremfløte til pynt

Glasur:

200 g mørk glasursjokolade eller kokesjokolade
250 g sukker
1,5-1,7 dl vann

Fremgangsmåten:

Smelt sjokoladen sakte (helst i et vannbad). I mellomtiden, bland smør med melis og vaniljesukker til en krem. Gradvis rør inn eggeplommene. Forvarm ovnen til 180 °C. Smør en kakeform med smør og dryss med mel. Piske opp eggehvitene med en klype salt, tilsett perlesukker og visp til den er stiv. Rør den smeltede sjokoladen inn i massen med eggeplommene og fold inn pisket eggehvite vekselvis med melet. Fyll deigen i formen og stek i ca. 1 time.

Ta ut kaken når den er ferdig stekt og la den avkjøle seg (for å oppnå en flat overflate snu kaken ut på en arbeidsflate umiddelbart etter baking og snu bunnen tilbake etter 25 minutter).

Del kaken i to på tvers. Dekk bunnen med aprikossyltetøy, legg den andre halvparten på toppen, og gi den toppen og kantene et tynt strøk med aprikossyltetøy.

For glasur, bryt sjokoladen i små biter. Varm opp vann og sukker i noen minutter til en sukkerlake. Hell over i en bolle og la det kjøle seg ned litt før du tilsetter sjokoladen (om glasuren er for varm vil kaken få et matt utseende, men hvis glasuren blir for kald blir den for tyktflytende og vanskelig å få jevn). Tilsett sjokolade som skal oppløses helt i sukkerlaken. Hell glasuren raskt over kaken, dvs. i en enkelt handling, og spre glasuren umiddelbart utover. Glatt den ut ved hjelp av en stekespade eller en bredbladet kniv. La deretter kaken stå ute i romtemperatur til glasuren har satt seg.

Serveres med pisket krem. Du skal helst ikke lagre Sachertorten i kjøleskapet, fordi den vil begynne å “svette”.

Tidsforbruk: ca. 1,5 time

Hvor spise sachertorte:

Du bør selvfølgelig går til kilden Hotel Sacher, men du kan også få kjempegod sachertorte på Demel. Du får kjøpt sachertorte på de alle fleste konditorier i Østerrike. Og det er ikke alltid man vil smake forskjell på disse i forhold til originalen. Derfor, spis kake og kos deg uansett hvor du er i Østerrike!

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.