Posted in:

Østerrikes søte sider

Bli med til kakeparadiset Østerrike

© by Arnold Weisz

Det ville være både umulig og uansvarlig å drive et nettsted om Østerrike uten å skrive om landets kaker og konditorier. Vi har derfor tatt jobben med å besøke en rekke av landets kafeer og konditorier for å se hva de har å by på.

Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. De fleste konditorier og mange restaurenter har flotte kjøledisker (glass vitriner) hvor de viser frem husets bakverk. Det er helt ok å gå frem til disse og nøye studere utvalget og spørre om hva de ulike bakverkene inneholder. Du kan gjerne bestille over disken, men vil alltid bli servert ved bordet ditt av en servitør. Jeg anbefaler å ta en titt i diskene uansett. Selv om noen av spisekartene har flotte bilder av kakene er det best å egenhendig ta en nærmere titt på delikatessene.

Finn frem i kakedisken

Før vi går videre la oss med en gang lære noen helt nødvendige navn og uttrykk slik at du vet hva du kan forvente deg i kakedisken. Viktigst er å vite at kake på tysk er Torte. Disse kommer som regel i trekantstykker skåret fra runde kaker. Østerrikerne har også Schnitten, som i regel er firkantete kakestykker som vanligvis ikke er like høye og avanserte som Torten. Du vil også komme over begrepet Kuchen som oftest blir brukt om formkaker hvor smaksingrediensene er tilsatt før bakingen. Til slutt har vi selvfølgelig Strudel, so er laget av buttereig. Mest kjent er selvfølgelig Apfelstrudel (eple), men finnes også med Topfen (kvark). Bli med på å utforske Østerrikes søte sider!

Klikk på bildene for å se dem større >>

Kakemons paradis

For nordmenn vil de fleste kakediskene i Østerrike fremstå som et fråtsegilde i søtsaker. De er alltid noen kaker eller bakverk som går igjen i kakediskene landet rundt som for eksempel; Sachetorte, Apfelstrudel eller Obstschnitte. En konditormester med respekt for seg selv har som regel også komponert en egen spesialitet, ofte kalt haustorte (husets kake). For diabetikere er det dessverre ikke alltid lett å komme over produkter som de kan spise, selv om det har begynt å dukke opp flere og fler bakverk for denne kundegruppen også. Og hvis du vil søte kaffen er det heller ikke vanlig med sukketter eller andre søtningsmidler.

Kakespisetid

Konditorei Zauner i Bad Ischl - søte sider
Konditorei Zauner i Bad Ischl. Foto: Ana Lucia Marcos ©

På samme måte som engelskmenn har sin tea-time, har østerrikerne sin kakespisetid. Kaffe og kake hører ettermiddagen til, og trykket på kakediskene er som regel største mellom klokken 2 og 4 på ettermiddagen. Tradisjonelle konditorier stenger som regel sen ettermiddag, tidlig kveld. Mer moderne cafeer har ofte åpent til langt på kveld. Også blant konditoriene er den såkalte «Ruhetag» utbredt, da man stenger 1-2 dager i uken på faste dager. Ingen grunn til panikk, for hvis det er mer enn et konditori i byen så har de ulike fridager.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.