Posted in:

Østerrikes søte sider

Bli med til kakeparadiset Østerrike

© by Arnold Weisz

Det ville være både umulig og uansvarlig å drive et nettsted om Østerrike uten å skrive om landets søte sider. Vi har derfor tatt jobben med å besøke en rekke av landets kafeer og konditorier for å se hva de har å by på.

Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. De fleste konditorier og mange restauranter har flotte kjøledisker (glass vitriner) hvor de viser frem husets bakverk. Det er helt ok å gå frem til disse og nøye studere utvalget og spørre om hva de ulike kakene består av. Du kan gjerne bestille over disken, men vil alltid bli servert ved bordet ditt av en servitør. Jeg anbefaler å ta en titt i diskene uansett. Selv om noen av spisekartene har flotte bilder av kakene er det best å egenhendig ta en nærmere titt på delikatessene.

Finn frem i kakedisken

Før vi går videre la oss med en gang lære noen helt nødvendige navn og uttrykk slik at du vet hva du kan forvente deg i kakedisken. Viktigst er å vite at kake på tysk er Torte. Disse kommer som regel i trekantstykker skåret fra runde kaker. Østerrikerne har også Schnitten, dette er som regel er firkantede kakestykker som vanligvis ikke er like høye og avanserte som Torten. Du vil også komme over begrepet Kuchen som oftest blir brukt om formkaker hvor smaksingrediensene er tilsatt før bakingen. Til slutt har vi selvfølgelig Strudel, som er laget av butterdeig. Mest kjent er selvfølgelig Apfelstrudel (eplekake), men strudel finnes også med Topfen (kvark). Bli med på å utforske Østerrikes søte sider!

ANNONSE

< Klikk på bildene for å se dem større >

Kakemonsens paradis

For nordmenn vil de fleste kakediskene i Østerrike fremstå som et fråtseri i søtsaker. Det er alltid noen kaker eller bakverk som går igjen i kakediskene landet rundt, som for eksempel; Sachetorte, Apfelstrudel eller Obstschnitte. En konditormester med respekt for seg selv har som regel også komponert en egen spesialitet, ofte kalt Haustorte (husets kake). For diabetikere er det dessverre ikke alltid lett å komme over produkter som de kan spise, selv om det har begynt å dukke opp flere og flere bakverk for denne kundegruppen også. Og hvis du vil søte kaffen uten sukker, er det heller ikke vanlig med suketter eller andre søtningsmidler. Står det ikke på bordet, spør servitøren etter Süßstoff.

Kakespisetid

På samme måte som engelskmenn har sin tea-time, har østerrikerne sin «kakespisetid». Kaffe og kake hører ettermiddagen til, og trykket på kakediskene er som regel største mellom kl. 14 og 16 på ettermiddagen. Tradisjonelle konditorier stenger som regel sen ettermiddag, eller tidlig kveld.

Konditorei Zauner i Bad Ischl - Østerrikes søte sider
Konditorei Zauner i Bad Ischl har en utrolig lekkert og stort utvalg av kaker. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Mer moderne cafeer har ofte åpent til langt på kveld. Også blant konditoriene er den såkalte «Ruhetag» utbredt, da man stenger 1-2 dager i uken på faste dager. Ingen grunn til panikk, for hvis det er mer enn et konditori i byen så har de ulike fridager. Derfor har du alltid mulighet til å nyte Østerrikes søte sider.

Konditorei Zauner i Bad Ischl. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Hva slags kaffe

Til Østerrikes søte sider hører selvfølgelig også kaffe med. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike. I artikkelen Kafékultur i Østerrike (se under), finner du forklaring på de vanligste kaffetypene du finner i Østerrike.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som […]

    Les hele artikkelen

Annonse

  • Posted in:

    Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

    Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

    Les hele artikkelen

  • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

    Les hele artikkelen

  • Opplev Wiens fargerike markeder - Østerrike

    Posted in:

    Opplev Wiens fargerike markeder

    Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. […]

    Les hele artikkelen

  • Szeklergulasch

    Posted in:

    Szeklergulasch / Szegediner Gulasch

    Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]

    Les hele artikkelen

  • Wiener Würstelstand - på pølsefest i Wien, Østerrike

    Posted in:

    Wiener Würstelstand – På pølsefest i Wien

    I dag er de populære pølsestandene en integrert del av bybildet i østerrikske byer og er også en integrert del av Wien. En Wiener Würstelstand er mer enn et sted for hurtigmat. Det er også et viktig treffpunkt for både lokalbefolkning og arbeidskolleger. I motsetning til pølseboder i Norge får du også kjøpt alkohol på […]

    Les hele artikkelen

  • Käsespätzle

    Posted in:

    Käsespätzle

    Fra Østerrike, til de sørlige delstatene i Tyskland, Sveits og dessuten i Böhmen, har spätzle vært et populære tilbehør og basisen for mange forskjellige retter i mange år. Hvor og når den stammer fra lar seg ikke slå fast. Spatzen, Knöpfli eller Nockerl, spätzle som man sier i det vestlige Østerrike, har mange navn avhengig […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.