Posted in:

Østerrikes søte sider

Bli med til kakeparadiset Østerrike

© by Arnold Weisz

Det ville være både umulig og uansvarlig å drive et nettsted om Østerrike uten å skrive om landets søte sider. Vi har derfor tatt jobben med å besøke en rekke av landets kafeer og konditorier for å se hva de har å by på.

Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. De fleste konditorier og mange restauranter har flotte kjøledisker (glass vitriner) hvor de viser frem husets bakverk. Det er helt ok å gå frem til disse og nøye studere utvalget og spørre om hva de ulike kakene består av. Du kan gjerne bestille over disken, men vil alltid bli servert ved bordet ditt av en servitør. Jeg anbefaler å ta en titt i diskene uansett. Selv om noen av spisekartene har flotte bilder av kakene er det best å egenhendig ta en nærmere titt på delikatessene.

Finn frem i kakedisken

Før vi går videre la oss med en gang lære noen helt nødvendige navn og uttrykk slik at du vet hva du kan forvente deg i kakedisken. Viktigst er å vite at kake på tysk er Torte. Disse kommer som regel i trekantstykker skåret fra runde kaker. Østerrikerne har også Schnitten, dette er som regel er firkantede kakestykker som vanligvis ikke er like høye og avanserte som Torten. Du vil også komme over begrepet Kuchen som oftest blir brukt om formkaker hvor smaksingrediensene er tilsatt før bakingen. Til slutt har vi selvfølgelig Strudel, som er laget av butterdeig. Mest kjent er selvfølgelig Apfelstrudel (eplekake), men strudel finnes også med Topfen (kvark). Bli med på å utforske Østerrikes søte sider!

< Klikk på bildene for å se dem større >

Kakemonsens paradis

For nordmenn vil de fleste kakediskene i Østerrike fremstå som et fråtseri i søtsaker. Det er alltid noen kaker eller bakverk som går igjen i kakediskene landet rundt, som for eksempel; Sachetorte, Apfelstrudel eller Obstschnitte. En konditormester med respekt for seg selv har som regel også komponert en egen spesialitet, ofte kalt Haustorte (husets kake). For diabetikere er det dessverre ikke alltid lett å komme over produkter som de kan spise, selv om det har begynt å dukke opp flere og flere bakverk for denne kundegruppen også. Og hvis du vil søte kaffen uten sukker, er det heller ikke vanlig med suketter eller andre søtningsmidler. Står det ikke på bordet, spør servitøren etter Süßstoff.

Kakespisetid

På samme måte som engelskmenn har sin tea-time, har østerrikerne sin «kakespisetid». Kaffe og kake hører ettermiddagen til, og trykket på kakediskene er som regel største mellom kl. 14 og 16 på ettermiddagen. Tradisjonelle konditorier stenger som regel sen ettermiddag, eller tidlig kveld.

Konditorei Zauner i Bad Ischl - Østerrikes søte sider
Konditorei Zauner i Bad Ischl har en utrolig lekkert og stort utvalg av kaker. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Mer moderne cafeer har ofte åpent til langt på kveld. Også blant konditoriene er den såkalte «Ruhetag» utbredt, da man stenger 1-2 dager i uken på faste dager. Ingen grunn til panikk, for hvis det er mer enn et konditori i byen så har de ulike fridager. Derfor har du alltid mulighet til å nyte Østerrikes søte sider.

Konditorei Zauner i Bad Ischl. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Hva slags kaffe

Til Østerrikes søte sider hører selvfølgelig også kaffe med. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike. I artikkelen Kafékultur i Østerrike (se under), finner du forklaring på de vanligste kaffetypene du finner i Østerrike.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som […]

    Les hele artikkelen

Annonse

  • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

    Posted in:

    Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

    Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

    Les hele artikkelen

  • Marillenknödel - aprikosknødel

    Posted in:

    Marillenknödel

    Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

    Les hele artikkelen

  • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Høstlig byvandring i historiske Steyr

    Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

    Les hele artikkelen

  • Hochobir, Kärnten, Østerrike

    Posted in:

    Topptur til Hochobir 2139 m

    Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

    Les hele artikkelen

  • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Panoramavandring ved Brunnalm

    Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

    Les hele artikkelen

  • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

    Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.