Posted in:

Østerrikes søte sider

Bli med til kakeparadiset Østerrike

© by Arnold Weisz

Det ville være både umulig og uansvarlig å drive et nettsted om Østerrike uten å skrive om landets søte sider. Vi har derfor tatt jobben med å besøke en rekke av landets kafeer og konditorier for å se hva de har å by på.

Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. De fleste konditorier og mange restauranter har flotte kjøledisker (glass vitriner) hvor de viser frem husets bakverk. Det er helt ok å gå frem til disse og nøye studere utvalget og spørre om hva de ulike kakene består av. Du kan gjerne bestille over disken, men vil alltid bli servert ved bordet ditt av en servitør. Jeg anbefaler å ta en titt i diskene uansett. Selv om noen av spisekartene har flotte bilder av kakene er det best å egenhendig ta en nærmere titt på delikatessene.

Finn frem i kakedisken

Før vi går videre la oss med en gang lære noen helt nødvendige navn og uttrykk slik at du vet hva du kan forvente deg i kakedisken. Viktigst er å vite at kake på tysk er Torte. Disse kommer som regel i trekantstykker skåret fra runde kaker. Østerrikerne har også Schnitten, dette er som regel er firkantede kakestykker som vanligvis ikke er like høye og avanserte som Torten. Du vil også komme over begrepet Kuchen som oftest blir brukt om formkaker hvor smaksingrediensene er tilsatt før bakingen. Til slutt har vi selvfølgelig Strudel, som er laget av butterdeig. Mest kjent er selvfølgelig Apfelstrudel (eplekake), men strudel finnes også med Topfen (kvark). Bli med på å utforske Østerrikes søte sider!

< Klikk på bildene for å se dem større >

Kakemonsens paradis

For nordmenn vil de fleste kakediskene i Østerrike fremstå som et fråtseri i søtsaker. Det er alltid noen kaker eller bakverk som går igjen i kakediskene landet rundt, som for eksempel; Sachetorte, Apfelstrudel eller Obstschnitte. En konditormester med respekt for seg selv har som regel også komponert en egen spesialitet, ofte kalt Haustorte (husets kake). For diabetikere er det dessverre ikke alltid lett å komme over produkter som de kan spise, selv om det har begynt å dukke opp flere og flere bakverk for denne kundegruppen også. Og hvis du vil søte kaffen uten sukker, er det heller ikke vanlig med suketter eller andre søtningsmidler. Står det ikke på bordet, spør servitøren etter Süßstoff.

Kakespisetid

På samme måte som engelskmenn har sin tea-time, har østerrikerne sin «kakespisetid». Kaffe og kake hører ettermiddagen til, og trykket på kakediskene er som regel største mellom kl. 14 og 16 på ettermiddagen. Tradisjonelle konditorier stenger som regel sen ettermiddag, eller tidlig kveld.

Konditorei Zauner i Bad Ischl - Østerrikes søte sider
Konditorei Zauner i Bad Ischl har en utrolig lekkert og stort utvalg av kaker. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Mer moderne cafeer har ofte åpent til langt på kveld. Også blant konditoriene er den såkalte «Ruhetag» utbredt, da man stenger 1-2 dager i uken på faste dager. Ingen grunn til panikk, for hvis det er mer enn et konditori i byen så har de ulike fridager. Derfor har du alltid mulighet til å nyte Østerrikes søte sider.

Konditorei Zauner i Bad Ischl. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Hva slags kaffe

Til Østerrikes søte sider hører selvfølgelig også kaffe med. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike. I artikkelen Kafékultur i Østerrike (se under), finner du forklaring på de vanligste kaffetypene du finner i Østerrike.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som […]

    Les hele artikkelen

Annonse

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

  • Grundlsee, Salzkammergut, Østerrike

    Posted in:

    Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

    Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og […]

    Les hele artikkelen

  • Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer, som for eksempel Straden i Steiermark sett fra dalen

    Posted in:

    Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer

    Når du reiser i Østerrike, er byer som Salzburg og Wien uunngåelige. Men for å lære mer om landet, bør du også besøke noen av Østerrikes koseligste landsbyer. Her finner du det sanne hjertet og sjelen til Østerrike. Heiligenbrunn Heiligenbrunn i Burgenland er kjent for sin såkalte “kellerviertel” som du finner i vingårdene rundt landsbyen. […]

    Les hele artikkelen

  • Zillertal, Tirol, Østerrike

    Posted in:

    Fantastiske vinterdager i Zillertal

    Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

    Les hele artikkelen

  • Høyfjells vintervandring på Gottesackerplatået, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

    Posted in:

    Vintervandring på Gottesackerplatået

    Turen starter med gondolbanen fra Ifen. Hit kommer du med enten bussen eller bi. Det er en stor parkeringsplass her. Derfra tok jeg meg opp til Hahnenköpfle. Jeg var ikke kommet mange meterne fra heisstasjonen og ut på Gottesackerplatået, før det lå et eventyraktig vinterlandskap fremfor meg. Toppen av Hahnenköpfle (2143 moh.) som ligger litt […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.