Posted in:

Griesnockerlsuppe

Klar suppe med semulegrynsboller

© by Arnold Weisz

Griesnockerlsuppe er en god og lettlaget suppe. Den klare suppen med semulegrynsboller sies å stamme fra det wieneriske kjøkkenet.

Østerrikerne er suppespisere. De fleste restauranter har flere supper på menyen, og de er nesten alltid inkludert i de daglige middagsmenyene. Både kremete og klare supper med ulike typer tilbehør er populære. Griesnockerlsuppe hører til de tradisjonelle østerrikske rettene.

Semulegryn (gries) brukes ofte i wienerkjøkkenet. Men hva er semulegryn egentlig? Svært få mennesker vet at dette er grovmalt mel. Fra det finkornede råmaterialet kan du trylle frem deilige retter og tilbehør. I tillegg til desserten semulinapudding, er semulegrynsboller et populært tilbehør i supper.

Ingredienser for 4 porsjoner:

80 g semulegryn
30 g mykt usaltet smør
1 egg
1/2 ts salt
1 liter kjøtt eller grønnsaksbuljong

Fremgangsmåte:

Rør smøret kremet i en kjøkkenmaskin (visper). Både smør og egg bør ha romtemperatur. Pisk inn egget og salt, tilsett deretter litt etter litt semulegrynene. La røren stå og svelle litt, ca. 5 min.

Form avlange boller med den ene hånda og en spiseskje. Slipp de ned i rikelig vann, som du har kokt opp, og la de småkoke der i 12 min. Ta kjelen til side og la de trekke i ytterlige 8 min.

Legg 2-3 boller i en dyp tallerken/suppeskål og øse over klar suppe. Det beste er vel gjerne en kraft du har laget selv, men grønnsaksfond eller kalvefond på flaske kan også benyttes.

Griesnockerlsuppe passer som en forrett til all slags menyer, men er også god som en lett lunsjrett.

  • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Spektakulære Dachstein Skywalk

    Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

    Les hele artikkelen

  • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

    Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

    Les hele artikkelen

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.