Griesnockerlsuppe er en god og lettlaget suppe. Den klare suppen med semulegrynsboller sies å stamme fra det wieneriske kjøkkenet.
Østerrikerne er suppespisere. De fleste restauranter har flere supper på menyen, og de er nesten alltid inkludert i de daglige middagsmenyene. Både kremete og klare supper med ulike typer tilbehør er populære. Griesnockerlsuppe hører til de tradisjonelle østerrikske rettene.
Semulegryn (gries) brukes ofte i wienerkjøkkenet. Men hva er semulegryn egentlig? Svært få mennesker vet at dette er grovmalt mel. Fra det finkornede råmaterialet kan du trylle frem deilige retter og tilbehør. I tillegg til desserten semulinapudding, er semulegrynsboller et populært tilbehør i supper.
Ingredienser for 4 porsjoner:
80 g semulegryn
30 g mykt usaltet smør
1 egg
1/2 ts salt
1 liter kjøtt eller grønnsaksbuljong
Fremgangsmåte:
Rør smøret kremet i en kjøkkenmaskin (visper). Både smør og egg bør ha romtemperatur. Pisk inn egget og salt, tilsett deretter litt etter litt semulegrynene. La røren stå og svelle litt, ca. 5 min.
Form avlange boller med den ene hånda og en spiseskje. Slipp de ned i rikelig vann, som du har kokt opp, og la de småkoke der i 12 min. Ta kjelen til side og la de trekke i ytterlige 8 min.
Legg 2-3 boller i en dyp tallerken/suppeskål og øse over klar suppe. Det beste er vel gjerne en kraft du har laget selv, men grønnsaksfond eller kalvefond på flaske kan også benyttes.
Griesnockerlsuppe passer som en forrett til all slags menyer, men er også god som en lett lunsjrett.
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]
Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]
Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]
Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]
Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]
Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev