Posted in:

Griesnockerlsuppe

Klar suppe med semulegrynsboller

© by Arnold Weisz

Griesnockerlsuppe er en god og lettlaget suppe. Den klare suppen med semulegrynsboller sies å stamme fra det wieneriske kjøkkenet.

Østerrikerne er suppespisere. De fleste restauranter har flere supper på menyen, og de er nesten alltid inkludert i de daglige middagsmenyene. Både kremete og klare supper med ulike typer tilbehør er populære. Griesnockerlsuppe hører til de tradisjonelle østerrikske rettene.

Semulegryn brukes ofte i wienerkjøkkenet. Men hva er semulegryn egentlig? Svært få mennesker vet at dette er grovmalt mel. Fra det finkornede råmaterialet kan du trylle frem deilige retter og tilbehør. I tillegg til desserten semulinapudding, er semulegrynsboller et populært tilbehør i supper.

Ingredienser for 4 porsjoner:

80 g semulegryn
30 g mykt usaltet smør
1 egg
1/2 ts salt
1 liter kjøtt eller grønnsaksbuljong

Rør smøret kremet i en kjøkkenmaskin (visper). Både smør og egg bør ha romtemperatur. Pisk inn egget og salt, tilsett deretter litt etter litt semulegrynene. La røren stå og svelle litt, ca. 5 min.

Form avlange boller med den ene hånda og en spiseskje. Slipp de ned i rikelig vann, som du har kokt opp, og la de småkoke der i 12 min. Ta kjelen til side og la de trekke i ytterlige 8 min.

Legg 2-3 boller i en dyp tallerken/suppeskål og øse over klar suppe. Det beste er vel gjerne en kraft du har laget selv, men grønnsaksfond eller kalvefond på flaske kan også benyttes.

Griesnockerlsuppe passer som en forrett til all slags menyer, men er også god som en lett lunsjrett.

Annonse

  • Vinferie, Østerrike

    Posted in:

    Vinferie i Østerrike

    På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

    Les hele artikkelen

  • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Hekser, våpen og vin på Riegersburg

    Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

    Les hele artikkelen

  • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

    Posted in:

    Herlige juvvandringer i Østerrike

    Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

    Les hele artikkelen

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.