Posted in:

Vanillekipferl

Julekaker - Vaniljehorn

© by Österreich Werbung - allOver/PBA

Vanillekipferl er en av de mest kjente og tradisjonelle småkakene som lages til jul i Østerrike. Lett å lage og de holder seg godt.

Kjeks og småkaker har funnets i flere tusen år, men ble populære i løpet av 1800-tallet, når forbruket av kaffe og te nådde ut til mesteparten av befolkningen i Østerrike. Det lar seg ikke helt bestemme hvor vanillekipferl stammer fra. Halvmåneformen (Kipferl) ble nevnt skriftlig første gang på 1100-tallet. Vaniljen dukket ikke opp i Europa før ca. 1520, da den spanske conquistadoren Hernan Cortez brakte med seg planten fra Mexico. Den gangen var vanilje og sukker var dyre råvarer som vanlige mennesker ikke hadde råd til. I 1874 lyktes kjemikeren Wilhelm Haarmann, sammen med Ferdinand Tiemann, med å produsere vanillin i Tyskland. Dette gjorde at folk flest hadde iallefall tilgang til vaniljesmak. 

Selv om de fleste bakeriutsalg har vanillekipferl i sortimentet sitt, er det noe spesielt å bake dem selv. Når lukten av vanilje og bakst fyller rommene, kommer også julestemningen.

Ingredienser:

160 g smør
50 g melis
70 g malte valnøtter
200 g mel
3 ss vaniljesukker

Fremgangsmåte:

Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. Deretter rører du inn siktet mel litt etter litt, før du tilsetter de malte nøttene. Hvis du ikke har valnøtter, kan du også bruke hasselnøtter eller mandler til vanillekipferl.

Ta deigen ut på arbeidsbenken og kna den sammen. Lag en rull eller flere og pakk de inn i plastfolie. Etterpå legger du deigen i kjøleskapet i 1 time. Ta deretter deigen ut av kjøleskapet og del den i passe små biter. Lag små horn som plasseres på stekeplate med bakepapir på. Deigen rekker til 2 stekeplater med vanillekipferl.

Stek småkakene på 200 gr. i ca. 10 min. Etter at du har tatt dem ut av ovnen avkjøl kakene på rist.

Mens småkakene steker blander du 4 ss melis og 3 ts vaniljesukker (bruk gjerne frø fra vaniljestang i blandingen om du har), som du sikter over kakene i rikelig monn.

Oppskriften rekker til ca. 40 vanillekipferl.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.