Posted in:

Steirischer Backhendlsalat

© by Österreich Werbung, Foto: Wolfgang Schardt

Sprøstekte panerte kyllingbiter på blandet salat med dressing av gresskarkjerneolje er en klassiker fra Steiermarks kjøkken.

Den dypgrønne gresskarkjerneoljen (Kurbiskernöl) er den egentlige hovedattraksjonen i Steirischer Backhendlsalat. Denne oljen er relativt aromatisk har en distinkt smak av nøtter.

Selv om man kjenner til produksjon av Kurbiskernöl allerede i 1735, var det ikke før på 1980-tallet at det tok riktig av. I dag er produktet godt innarbeidet i den lokale matkulturen i det sørlige Steiermark. Kurbiskernöl brukes til mange ulike retter som for eksempel salater, oksekjøttretter, supper og iskrem. Søk på Google og du finner noen få nettbutikker i Norge som selger gresskarkjerneolje.

Gresskarkjerneoljen blir ofte produsert av små produsenter, og du vil se salgsplakater for oljen utenfor innkjøringen til gårdene mange steder i det sørøstlige Steiermark. Før ble gresskarene åpnet ute på jordene og man skrapte ut kjernene for hånd. I dag er det maskiner som gjør denne jobben. For å lage Kurbiskernöl blir kjernene knust i valser, ristet over varme, og tilslutt kaldpresset ved 60 grader.

Ingredienser for 4 porsjoner:

4 kyllingbryst
Salt

Panering
4 ss hvetemel
2 dl brødrasp
2 egg

Smør eller matolje til steking

Salat
Frisk salat (hjertesalat, isberg, crispi, lollo rosso osv.)
1-2 ss epleeddik (eller annen eddik)
3-5 ss gresskarkjerneolje (kurbiskernöl)
1-2 ss lunken kjøttbuljong
1 ts sterk sennep
Salt & Pepper

Cherrytomater

Fremgangsmåte:

Kutt kyllingfileten i skiver på 1-1,5 cm tykkelse. Krydre kyllingskivene lett med salt. La filetene stå tildekket i rundt 1 time (om du ikke har tid, kan du sløyfe dette).

I mellomtiden, start på salatdressingen med å røre sennep sammen med den lunkne kjøttbuljongen til den er glatt, og bland deretter i eddiken. Krydre med salt og pepper og til slutt tilsetter du gresskarkjerneoljen. Sjekk smaken hyppig og tilsett mer krydder eller olje om nødvendig. Dressing skal ha en lun grønn farge og nøttesmaken fra gresskarkjerneoljen skal være fremtredende.

Pisk eggene i en dyp skål, og gjør klar to tallerkener med mel og brødrasp. Rull kyllingbitene i melet, dypp dem egg og tilslutt paner med brødrasp.

Ha smør eller olje i en panne på middels varme. Legg kyllingbitene i det varme fettet, og avhengig av størrelsen, stek i 3-7 minutter. De skal være sprøstekte og gyllenbrune på begge sider. Fjern fettet ved å legge dem på tørkepapir, og la kyllingbitene avkjøle seg litt.

Legg blandet salat i en dyp tallerken og ha over dressingen. Plasser de sprøstekte kyllingbitene på salaten like før servering. Garnér med cherrytomater.

Server med rundstykker eller gresskarkjernebrød.

Vinanbefaling

Grüner Veltliner: Smaksrik eller krydret mat gjør at Veltlinerens friskhet kommer til sin rett i kombinasjon med Steirischer Backhendlsalat. Den mer aromatiske Reserve varianten spiller passer til den panerte retten samtidig som den gir rom for den nøtteaktige gresskarkjerneoljen.

I rettens opphavssted Steiermark vil man kanskje velge disse lokale vinene til Steirischer Backhendlsalat. Steiermark har et bredt utvalg av viner som passer retten, som for eksempel Weißburgunder eller Morillon Klassik. Også blant de lokale favorittene finner du Schilcher, Muskateller eller en halvtørr Klöcher Traminer.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.