Kremet gresskarsuppe – Kürbiscremesuppe – er en fyldig og smaksrik suppe. Den eldgamle kulturplanten gresskar har blitt et symbol for det kulinariske Steiermark.
Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. Skriftlige kilder viser at dyrking av gresskar fant sted i det sørlige Steiermark på 1700- og 1800-tallet.
Denne Kürbiscremesuppe oppskriften under er en klassisk gresskarsuppe med lite fløte, som du også kan lage uten. Som kronen på verket er noen dråper av det grønne gullet, som man kaller gresskarkjerneoljen i Steiermark. Den fyldige nøtteaktige smaken fremhever smaken av gresskarsuppen.
ANNONSE
Ingredienser for 4-5 persjoner
½ kg gresskar (Hokkaido)
1 løk
1-2 fedd hvitløk
nøytral olje eller smør
6 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong
1,5 dl kremfløte
Salt, pepper
muskat
Fremgangsmåte
Først deler du gresskaret og fjerner frøene med fibrene. Kutt gresskaret i terninger. Hokkaido-gresskaret trenger ikke å skrelles, ettersom skallet kan spises.
Hvis du har lyst å bruke gresskaret som «suppeskål» kutter du simpelthen toppen av (og litt av bunnen slik at den er stødig) og huler ut gresskaret med en skje. Vær forsiktig slik at sidene og bunnen ikke blir for tynne.
Hakk løk og hvitløk og fres i olje eller smør. Tilsett gresskaret og fres sammen med løk og hvitløk i et par minutter. Deretter heller du blandingen oppi buljongen. Smak til med salt, pepper, muskat og eventuelt litt ingefær og la det småkoke i rundt 10 minutter.
Når gresskaret er kokt mykt bruker du for eksempel en stavmikser til å mose gresskaret. Bland oppi kremfløten og smak til suppen. Ønsker du en ren grønnsakssuppe, kan du selvfølgelig droppe fløten. Gresskarsuppen smaker utmerket selv uten og har en fantastisk naturlig kremet konsistens. Hvis suppen fremdeles er for tykk, bare spe den ut med litt vann eller buljong.
Høydepunktet i oppskriften på Kürbiscremesuppe kommer helt på slutten. Server gresskarsuppen i en suppetallerken eller et uthulet gresskar, drypp over litt gresskarfrøolje (Kürbiskernöl) og dryss noen få ristede gresskarfrø over suppen.
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]
Denne type retter oppstod for behovet å lage noe godt av rester. Man skal jo ikke kaste mat. Er det et par skiver med stek til overs, eller du har litt bacon liggende er det fort gjort å hakke opp dette og sammen med poteter og steke dette i en panne. Strengt tatt behøver man […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev