Posted in:

Kürbiscremesuppe

Kremet gresskarsuppe

© by Steiermark Tourismus / Pixelmaker

Kremet gresskarsuppe – Kürbiscremesuppe – er en fyldig og smaksrik suppe. Den eldgamle kulturplanten gresskar har blitt et symbol for det kulinariske Steiermark.

Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. Skriftlige kilder viser at dyrking av gresskar fant sted i det sørlige Steiermark på 1700- og 1800-tallet.

Denne Kürbiscremesuppe oppskriften under er en klassisk gresskarsuppe med lite fløte, som du også kan lage uten. Som kronen på verket er noen dråper av det grønne gullet, som man kaller gresskarkjerneoljen i Steiermark. Den fyldige nøtteaktige smaken fremhever smaken av gresskarsuppen.

Ingredienser for 4-5 persjoner

½ kg gresskar (Hokkaido)
1 løk
1-2 fedd hvitløk
nøytral olje eller smør
6 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong
1,5 dl kremfløte
Salt, pepper
muskat

Fremgangsmåte

Først deler du gresskaret og fjerner frøene med fibrene. Kutt gresskaret i terninger. Hokkaido-gresskaret trenger ikke å skrelles, ettersom skallet kan spises.

Hvis du har lyst å bruke gresskaret som «suppeskål» kutter du simpelthen toppen av (og litt av bunnen slik at den er stødig) og huler ut gresskaret med en skje. Vær forsiktig slik at sidene og bunnen ikke blir for tynne.

Hakk løk og hvitløk og fres i olje eller smør. Tilsett gresskaret og fres sammen med løk og hvitløk i et par minutter. Deretter heller du blandingen oppi buljongen. Smak til med salt, pepper, muskat og eventuelt litt ingefær og la det småkoke i rundt 10 minutter.

Når gresskaret er kokt mykt bruker du for eksempel en stavmikser til å mose gresskaret. Bland oppi kremfløten og smak til suppen. Ønsker du en ren grønnsakssuppe, kan du selvfølgelig droppe fløten. Gresskarsuppen smaker utmerket selv uten og har en fantastisk naturlig kremet konsistens. Hvis suppen fremdeles er for tykk, bare spe den ut med litt vann eller buljong.

Høydepunktet i oppskriften på Kürbiscremesuppe kommer helt på slutten. Server gresskarsuppen i en suppetallerken eller et uthulet gresskar, drypp over litt gresskarfrøolje (Kürbiskernöl) og dryss noen få ristede gresskarfrø over suppen.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.