Posted in:

Potetsalat fra Wien

Wiener Erdäpfelsalat

© by Arnold Weisz

For wienere er det potetsalat som gjelder til wienerschnitzel og ikke pommes frites. Denne lune potetsalat passer dessuten godt til andre retter.

Den tidligste omtalen av potetsalat i Østerrike er funnet i skriftlige kilder* fra 1621 på benediktinerklosteret Seitenstetten i Niederösterreich. De geistlige kom over den ukjente knollen hos en grønnsakshandler i Antwerpen og tok den med seg til Østerrike. Eddik var allerede den gangen hemmeligheten til å få litt smak på denne rotfrukten som kom til Europa fra Sør-Amerika sent på 1500-tallet. Etterhvert som ulike kokker raffinerte potetsalaten kom man på tanken å smaksette den med grønnsaksbuljong, som også tok litt av skarpheten ut av eddiken. Den klassiske potetsalaten fra Wien lages med lunken marinade og krydres med blant annet sukker.

Ingredienser for 4-5 porsjoner

1/2 kg rå poteter (helst kokefaste sorter som Asterix, Folva, Beate, Laila)
1 middels rød løk
0,15 l grønnsaksbuljong (alt. fra suppeterning)
3 ss olje
2 ss vineddik
1 ts sennep
1 ts sukker
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kok potetene nesten ferdig. De skal fortsatt være faste. Deretter skrell og skjær dem i skiver og legg i en bolle, mens de ennå er ganske varme. Finhakk løken, gjerne rød løk og kok løken opp sammen med buljongen. Lag en marinade av sennep, eddik, olje, salt og pepper. Tøm begge dressingene over potetene og bland godt. Smak eventuelt til med mer krydder. La den stå i 20-30 minutter slik at potetene mykner og tiltrekker seg smake fra marinaden mens det hele avkjøles litt.

Server gjerne potetsalaten lunken.

  • *Kilde: “Nova typis transacta navigatio Novi Orbis Indiae Occidentalis”. Abbed Caspar Plautz. Linz, 1621.
ANNONSE

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.