Posted in:

Burg Hochosterwitz

© by Österreich Werbung, Foto: Diejun

Middelalderborgen Burg Hochosterwitz troner mektig over det omliggende landskapet på en 170 meter kalksteinsklippe, og er et morsomt utfluktsmål for både store og små.

Allerede når man nærmer seg Burg Hochosterwitz på landeveien formidler den formidable middelalderfestningen et mektig inntrykk. Selv etter at du har kjørt opp de siste bakkene fra den omliggende sletten, og til parkeringsplassen ruver klippen med borgen godt over deg. For å komme deg opp til borgen kan du velge mellom å spasere gjennom de 14 slottsportene eller å ta heisen opp direkte fra inngangen. Jeg anbefaler absolutt å bruke adkomstveien minst den ene veien. Går du opp nedenfra er det nok av muligheter til en pust i bakken underveis og nyte den fantastiske utsikten.

Aldri inntatt

Den 620 meter lange gamle adkomstveien til borgen er bygget som et endeløst forsvarsverk, for å gjøre det vanskeligst mulig for angripere. Veier snirkler seg opp langs den bratte kalksteinsklippen og gjennom de 14 portene som ble bygget mellom 1570 og 1582. Ingen av portene er like og alle er konstruert med ulike typer forsvarsmekanismer. Selv om borgen har blitt ganske ramponert som følge av en del angrep fra tyrkerne, sies det at ingen angripere noen gang har kommet lenger enn til den fjerde porten. Vel fremme ved selve borgen så ligger den på ulike platåer som er omgitt av festningsmurer. I tillegg til de indre delen av borgen samt museet er også kapellet verd et besøk. Dessuten kan du nyte utsikten fra flere steder langs palisadene rundt borgen.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Selvforsynt

I middelalderen fungerte Burg Hochosterwitz ikke bare som et festningsverk, men også som et tilfluktssted for lokalbefolkningen. Den geniale konstruksjonen og beliggenheten gjorde borgen nærmest uinntagelig. Beboerne på Hochosterwitz var dessuten for det meste selvforsynte. De hadde eget snekkerverksted, mølle, smie, bakeri, trykkeri samt at man produserte vin, grønnsaker og frukt. Museet og aktivitetene, blant annet en smie hvor middelaldersk håndverk fortsatt praktiseres, rundt på borgen gir et interessant innblikk i livet under middelalderen. Museet har mest våpen, rustninger og uniformer utstilt, men også mange andre gjenstander og familieklenodier fra deres 500 hundre år lange tilhold på borgen.

Familiedrevet

Burg Hochosterwitz har vært eid av adelsfamilien Khevenhüller siden 1571. Khevenhüllerfamilien var innvolvert i Tredveårskrigen (1618-1648) på svenskenes side og eide blant annet et gods i Södermanland helt frem til 1900-tallet. Familie eier og driver borgen den dag i dag, og det er ikke foretatt noen større ombygginger av borgen etter 1600-tallet og hele borgen fremstår som meget velbevart. Borggården huser en restaurant med en stor uteservering.

For mer info:

Burg Hochosterwitz

Burg Hochosterwitz ligger 20 km fra Klagenfurt (Kärntens hovedstad) og 320 km fra Wien.

Borgen er åpen for publikum fra april til oktober.

  • På bilferie i Østerrike

    Posted in:

    På bilferie i Østerrike

    Det beste tipset vi kan gi deg er å bruke minst mulig tid på motorveiene. Det kan være fristende å suse av gårde på flotte veier med 130 km/t fartsgrense, men det går du glipp av mengde flotte opplevelser. I Østerrike har man dessuten bygget støybeskyttelse langs store deler av motorveinettet. Dermed ser du ofte […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.