Posted in:

Natur og kultur i Bregenzerwald

© by Arnold Weisz

Bregenzerwald, eller skogen ved Bregenz på norsk, er et lite kjent blant nordmenn. Regionen lengst vest i Østerrike, i delstaten Vorarlberg fortjener egentlig langt mer oppmerksomhet. Bli med på en litt annerledes reise i Vest-Østerriksk natur og kultur.

En reise rundt i Bregenzerwald i Vorarlberg kan være langt mer enn vandreturer i herlig natur. Her bør du også nyte lokale kulinariske delikatesser, og la de særegne kunstneriske uttrykkene som du finner overalt, i både arkitektur og brukskunst, være en del av opplevelsen. Regionen har også blomstret opp som et sted for kulturevenementer. Vi har reist rundt i Bregenzerwald både om sommeren og om vinteren. Bli med videre og se hva vi oppdaget.

Annerledes

Bregenzerwald som strekker seg fra Bodensjøen til grensen mot Tirol er litt annerledes en postkortbildene som vanligvis forbindes med Østerrike. Du kan reise fra strand til høyfjell i løpet av et par mil. Kulturlandskapet ser litt annerledes ut ettersom de har en annen arkitektur i denne delen av Østerrike, enn den vi er vant til å se i for eksempel Steiermark eller Salzburg. Innbyggerne snakker også en annen tysk dialekt her. Alemannisk er samme dialekt som brukes i Sveits og skiller seg fra det baiersktalende Tirol. Ingen fare, vi klarte å kommunisere med vanlig «bokmål» tysk, eller også med engelsk på turiststedene. Vi la også merke til at det gikk litt roligere for seg her enn i de mer kjente delene av Østerrike. Så er du på jakt etter vandreturer i det stille eller severdigheter hvor det ikke står masse turistbusser, er denne regionen noe for deg.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Fra natur til matbordet

De nordlige delene av Vorarlberg skiller seg fra de høye spisse snøkledde Alpene sør i delstaten med sine langt rundere former. Bregenzerwald er en blanding av åser, daler og skog hvor kulturlandskapet har bredt seg ut i dalene og åssidene, etter at skogen ble befolket for rundt 1000 år siden. Det kuperte terrenget egner seg ikke til store gårder og produksjon av matvekster i stor skala. Bøndene i Bregenzerwald har derfor konsentrert seg om husdyrhold. Beiteengene er fulle av blomster og urter som gir en egenartig og naturlig smak på melken. Dette har de dratt nytte av særlig innenfor osteproduksjonen. Vi fulgte derfor tipset om å gjøre noen stopp langsmed den såkalte osteveien.

Annonse

KäseStrasse Bregenzerwald

Opp gjennom århundrene, men særlig i løpet av de siste tiårene har ost fra denne delen av Østerrike vært en ettertraktet delikatesse. Det har blitt hevdet at Bregenzerwald er for ostekjennere, det Bordeaux er for vinkjennere. De 32.000 innbyggerne deler derfor regionen sin med 35.000 kuer. Det blir det mye ost av. For å gi besøkende muligheten til ikke bare å kjøpe ostene deres, men også for å gi et lite innblikk i hva som ligger bak, kan du dra på en kulinarisk reise på „osteveien“ KäseStrasse Bregenzerwald. Her kan du besøke utsalgssteder, meierier og spisesteder som byr på smaksprøve av lokal kultur samt ost i mange former og varianter. Etter å ha både spist og kjøpt med oss noen lokale delikatesser, fikk vi noen smaksprøver på det kulturelle mangfoldet man finner i denne delen av Østerrike.

Kulturelt mangfold

Vi fant et par se- og høreverdigheter litt utenom det vanlige. Først la vi ferden innom kvinnemuseet (Frauenmuseum) i Hittisau. Museet har som formål å vise kultur og historie skapt av kvinner, fra kvinnenes synsvinkel. Frem til oktober 2018 er hovedutstillingen viet tema pleie og sorg. Utstillingen er dedikert til pleie og omsorg med fokus på kvinners historier.

Klar til avgang? Ta plass, len deg tilbake og bli med på en musikalsk reise. Bahnhof Kulturverrein (Kulturforeningen Jernbanestasjonen) i Andelsbuch byr blant annet på konserter innenfor mange ulike musikk sjangre. Nå vi besøkte stedet i begynnelsen av mars i år spilte jazzbandet Meretrio fra São Paulo, Brasil.

Dette er bare en liten smaksprøve på hva Bregenzerwald kan by på for besøkende. Dra og oppdag resten selv davel!

  • Kitzsteinhorn, Salzburgerland, Østerrike

    Posted in:

    Pur snøglede på Kitzsteinhorn

    Fjellet Kitzsteinhorn med sine 3203 m ikke særlig mye lavere enn Østerrikes høyeste, Grossglockner med sine 3798 m. Dette garanterer spektakulære opplevelser sommer som vinter. Dette er en av skistedene i Østerrike som åpner for sesongen først – vanligvis i oktober. 77 kilometer med løyper står til rådighet for alt fra nybegynnere til eksperter. Sistnevnte […]

    Les hele artikkelen

  • vanillekipferl

    Posted in:

    Vanillekipferln

    Selv om de fleste bakeriutsalg har vanillekipferl i sortimentet sitt, er det noe spesielt å bake dem selv. Da kommer duften av jul når lukten av vanilje og bakst fyller rommene. Ingredienser: 160 g smør 50 g melis 70 g malte valnøtter 200 g mel 3 ss vaniljesukker Fremgangsmåte: Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. […]

    Les hele artikkelen

  • backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Panert kylling har stått på menyer i Wien siden 1800-tallet og er fortsatt populært. Hemmeligheten i denne deilige retten ligger faktisk ikke i kyllingen, men i potetsalaten. Denne potetsalaten er for øvrig også populært å servere i Wien med andre retter som Wienerschnitzel eller pølsesalat (Wurstsalat). For 2 pers. 2 kyllingbryst ½ ts salt ½ […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.