Posted in:

Natur og kultur i Bregenzerwald

© by Arnold Weisz

Bregenzerwald, eller skogen ved Bregenz på norsk, er lite kjent blant nordmenn. Regionen lengst vest i Østerrike, i delstaten Vorarlberg fortjener egentlig langt mer oppmerksomhet. Bli med på en litt annerledes reise i Vest-Østerriksk natur og kultur.

En reise rundt i Bregenzerwald i Vorarlberg kan være langt mer enn vandreturer i herlig natur. Her bør du også nyte lokale kulinariske delikatesser, og la de særegne kunstneriske uttrykkene som du finner overalt, i både arkitektur og brukskunst, være en del av opplevelsen. Regionen har også blomstret opp som et sted for kulturevenementer. Vi har reist rundt i Bregenzerwald både om sommeren og om vinteren. Bli med videre og se hva vi oppdaget.

Annerledes

Bregenzerwald som strekker seg fra Bodensjøen til grensen mot Tirol er litt annerledes en postkortbildene som vanligvis forbindes med Østerrike. Du kan reise fra strand til høyfjell i løpet av et par mil. Kulturlandskapet ser litt annerledes ut ettersom de har en annen arkitektur i denne delen av Østerrike, enn den vi er vant til å se i for eksempel Steiermark eller Salzburg. Innbyggerne snakker også en annen tysk dialekt her. Alemannisk er samme dialekt som brukes i Sveits og skiller seg fra det baiersktalende Tirol. Ingen fare, vi klarte å kommunisere med vanlig «bokmål» tysk, eller også med engelsk på turiststedene. Vi la også merke til at det gikk litt roligere for seg her enn i de mer kjente delene av Østerrike. Så er du på jakt etter vandreturer i det stille eller severdigheter hvor det ikke står masse turistbusser, er denne regionen noe for deg.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Fra natur til matbordet

De nordlige delene av Vorarlberg skiller seg fra de høye spisse snøkledde Alpene sør i delstaten med sine langt rundere former. Bregenzerwald er en blanding av åser, daler og skog hvor kulturlandskapet har bredt seg ut i dalene og åssidene, etter at skogen ble befolket for rundt 1000 år siden. Det kuperte terrenget egner seg ikke til store gårder og produksjon av matvekster i stor skala. Bøndene i Bregenzerwald har derfor konsentrert seg om husdyrhold. Beiteengene er fulle av blomster og urter som gir en egenartig og naturlig smak på melken. Dette har de dratt nytte av særlig innenfor osteproduksjonen. Vi fulgte derfor tipset om å gjøre noen stopp langsmed den såkalte osteveien.

Annonse

KäseStrasse Bregenzerwald

Opp gjennom århundrene, men særlig i løpet av de siste tiårene har ost fra denne delen av Østerrike vært en ettertraktet delikatesse. Det har blitt hevdet at Bregenzerwald er for ostekjennere, det Bordeaux er for vinkjennere. De 32.000 innbyggerne deler derfor regionen sin med 35.000 kuer. Det blir det mye ost av. For å gi besøkende muligheten til ikke bare å kjøpe ostene deres, men også for å gi et lite innblikk i hva som ligger bak, kan du dra på en kulinarisk reise på „osteveien“ KäseStrasse Bregenzerwald. Her kan du besøke utsalgssteder, meierier og spisesteder som byr på smaksprøve av lokal kultur samt ost i mange former og varianter. Etter å ha både spist og kjøpt med oss noen lokale delikatesser, fikk vi noen smaksprøver på det kulturelle mangfoldet man finner i denne delen av Østerrike.

Kulturelt mangfold

Vi fant et par se- og høreverdigheter litt utenom det vanlige. Først la vi ferden innom kvinnemuseet (Frauenmuseum) i Hittisau. Museet har som formål å vise kultur og historie skapt av kvinner, fra kvinnenes synsvinkel. Frem til oktober 2018 er hovedutstillingen viet tema pleie og sorg. Utstillingen er dedikert til pleie og omsorg med fokus på kvinners historier.

Klar til avgang? Ta plass, len deg tilbake og bli med på en musikalsk reise. Bahnhof Kulturverrein (Kulturforeningen Jernbanestasjonen) i Andelsbuch byr blant annet på konserter innenfor mange ulike musikk sjangre. Nå vi besøkte stedet i begynnelsen av mars i år spilte jazzbandet Meretrio fra São Paulo, Brasil.

Dette er bare en liten smaksprøve på hva Bregenzerwald kan by på for besøkende. Dra og oppdag resten selv davel!

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

  • Schärding, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Schärding – fargerik barokkby ved elven Inn

    Byens største attraksjon er den såkalte «Silberzeile», eller sølvrekken på norsk, på Stadtplatz. Husene som omgir hovedtorget i Schärding er et fantastisk skue, selv på en novemberdag. Det livløse brune landskapet inspirerer vanligvis ikke til reising, og akkurat derfor er barokkbyen ved elven Inn det perfekte sted å besøke senhøstes. Barokkfasader i høstsol Selv om […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.