Posted in:

Pur snøglede på Kitzsteinhorn

© by Arnold Weisz

Turen opp til toppen av Kitzsteinhorn tar en halv time og tre gondolheiser. Belønningen er ikke bare herlige alpinløyper, men også en fantastisk utsikt.

Fjellet Kitzsteinhorn med sine 3203 m ikke særlig mye lavere enn Østerrikes høyeste, Grossglockner med sine 3798 m. Dette garanterer spektakulære opplevelser sommer som vinter. Dette er en av skistedene i Østerrike som åpner for sesongen først – vanligvis i oktober. 77 kilometer med løyper står til rådighet for alt fra nybegynnere til eksperter. Sistnevnte kan få adrenalin kicket sitt på «Black Mamba» løypa som er stupbratt med opptil 63% helning og er rundt en kilometer lang.

3-delt skisted

Området er delt i tre med den første mellomstasjonen, Langwied ligger på 1976 m og her ender de lengste løypene samt «Black Mamba». Her finner du restaurant, skiskole, sportsbutikk og skiutleie. Oversiktskartet rett utenfor heisen bør studeres litt før du gir deg i kast med turen videre. Utvalget av løyper og tilhørende heiser er enormt. Hørte flere vennegjenger som hadde forvillet seg både på vei ned og opp. De ringte hverandre og avtalte å møtes igjen på alpinsenteret. Herfra går det videre opp med enten en gondolbane eller stolheis til Alpincenter på 2450 m som er neste stopp.

Trafikknutepunktet

På 2450 m finner du et alpinsenter med flere restauranter, barer og en sportsbutikk med stor skiutleie. Den solrike desemberdagen vi besøkte Kitzsteinhorn var de fleste solstolene opptatt av folk med paraplydrinker og ølseidler. Vet ikke helt om det forbedrer svingteknikken, men god stemning var det i allefall. For de som er på fjellet først og fremst med ski på beina, er Alpincenter et trafikknutepunkt og herfra kan du enten bytte til den siste gondolbanen til toppen (Gipfelbahn) eller til en av de mange stolheisene eller skitrekkene alt ettersom hvilke løyper du vil kjøre. Toppen av «kransekaken» ligger på 3029 m. Derfra går den en liten bane ned til breen hvor de første løypene starter – eller du tar en av de andre heisen opp på breen.

<< Klikk på bildene for å se dem størrre >>

Langrenn

På isbreen på 2900 m finner du en rundt en kilometer lang langrennsløype (skøyting) som slynger seg rundt på breen. Kanskje ikke den mest spennende langrennsløypa for nordmenn som er vant til lange fjellturer og skogsløyper. Uansett, det er som regel gode snøforhold og løypa er noe kupert. Du får også leid bortover ski og støvler på alpinsenteret.

Snowparks

For brettkjørere og trickski entusiaster, fra begynnere til spesialister) finnes det flere flotte muligheter enten oppe på breen eller på et platå like ovenfor alpinsenteret. For insiderne; her finnes Easy Kickers, Boxes, Tubes og Rails. Her finner du dessuten en 160 m lang superpipe med 6,6 m høye vegger, som burde gi de fleste plass til noen luftige tricks.

ANNONSE

Gipfelwelt 3000

Selv om du ikke står på ski er det verdt både turen og pengene å komme seg på Kitzsteinhorn. Start med de obligatoriske selfiene på utsiktsplattformen på 3029 m. Utsikten til fjell og dalfører på nordsiden, med blant annet Zell am See er enestående og gjør seg meget bra på bilder. Vi hadde over 100 km sikt i tørr vinterluft på en dag med knallblå himmel. Før du besøker restauranten anbefaler vi et besøk i kinoen og ser den flotte naturfilmen om fjellet, før du deretter rusler videre til den sydvendte utsiktsplattformen. For å komme dit har de laget en 350 m lang tunnel tvers igjennom fjellet. Underveis har du laget flere ulike utstillinger som forteller litt om fjellet og naturen i området. De syd vendte plattformene henger bokstavelig talt i fjellveggen og gir deg en fantastisk utsikt inn i Hohe Tauern nasjonalpark og nesten uberørt og vilt fjellandskap. Du kan blant annet se Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell på 3798 m.

Priser og transport

Et dagskort på Kitzsteinhorn for per voksen koster € 45 og for de som ikke skal kjøre ski, men bare besøke utsiktsplattformene og kinoen (inkl. opp/ned med taubanen). Parkering (på 900 m) nede i dalen er gratis og det er godt med parkering hvis du ikke er alt for sent ute. Mange av turistene som skal kjøre på Kitzsteinhorn eller de andre skistedene like ved, bor i selve Kaprun og herfra går det skibusser opp til gondolheisen.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.