Posted in:

Bryggeribyen Freistadt

Sjarmen til den lille byen nord i Østerrike kommer fra den meget velbevarte bykjernen som fortsatt er omkranset av den originale ringmuren. Det er lett å få dagen til å gå i Freistadt med kultur, arkitektur og kulinariske utskeielser.

Gamlebyen (Altstadt) er på ingen måte degradert til et museum, men fremstår som en levende bydel hvor folk bor og hvor du finner en mengde butikker, restauranter, konditorier og annen næringsvirksomhet. Selv om jeg har vært her utallige ganger og kjenner byen godt blir jeg aldri lei av å rusle rundt. Jeg anbefaler å starte med å gå rundt hele bymuren på utsiden for å gjøre seg kjent med de sju tårnene, to byporter og vollgraven rundt byen som er en blanding av private hager, aktivitetsplasser og parkanlegg. Du kommer inn i gamlebyen på seks ulike steder i muren. Et godt utgangpunkt for utforskning av Freistadt er det sentrale torget.

Freistadt rundt

Som i de aller fleste østerrikske byer og tettsteder er det sentrale torget (Hauptplatz / Marktplatz) et godt utgangspunkt for oppdagelsesferder. Her finner du dessuten banker, butikker og spisesteder. På byens torg er det ofte ulike aktiviteter, og med ujevne mellomrom stenger man de fleste gatene for biltrafikk og fyller gatene med boder av alle slag. God mat og drikke er en viktig trivselsingrediens for østerrikere og det er sjelden mange meterne mellom de lokale delikatessene. I sørenden av torget ser du hovedkirken (Stadtpfarrkirche) med sitt 67 meter høye kirkespir. I det nordvestlige hjørnet av gamlebyen finner du borgen eller slottet. I tråd med at dette alltid har vært makthavernes tilholdssted huser det i dag offentlige kontorer og et museum. Turister har adgang til deler av slottet gjennom museet. Utsikten fra tårnet (Bergfried) er flott. Du får et fint overblikk over gamlebyen, de moderne bydelene og omlandet.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

163 bevaringsverdige hus

Det er vanskelig å trekke frem noen spesielle severdigheter i Freistadts gamleby ettersom det finnes 163 bevaringsverdige bygninger innenfor bymuren. To bybranner i 1507 og 1516 ødela alle husene i Freistadt. Byen ble gjenoppbygget og over århundrene har den fått arkitektur i gotisk, barokk og renessanse stil. Rette vinkler skal man lete lenge etter på de eldste bygningene. Om det var mangel på rettesnorer eller om de har sagget med tiden vet jeg ikke, men det passer på sett og vis inn.

Befestet grenseby

Freistadt ble grunnlagt i 1220 og lå langs med handelsrutene mellom Donau og Bohemia. Grensen mot Bohemia var et turbulent område og byen ble befestet. Befestningsmurene rundt byen, men sine mange forskjellige tårn, ble konstruert mellom 1363 og 1393. Freistadt opplevede sitt høydepunkt som et viktig handelssted og maktsentrum på 14 og 1500-tallet. I det Bohemia og Moravia (i dagens Tsjekkia) ble innlevemmet i Habsburgernes rike i 1627, forsvant byens betydning som grenseby og handelssted. Etter jernteppets fall på begynnelsen av 1990-tallet våknet plutselig Freistadt til live igjen, når grensetrafikken mellom Østerrike og Tsjekkia eksploderte. I dag tiltrekker byen seg kjøpelystne tsjekkere i tillegg til turister fra hele Europa.

Bryggeriet og bryggeriet til bryggerikooperativet i Freistadt

Det har blitt brygget øl i Freistadt i 800 år. I over 200 år har Freistadt-bryggeriet tilhørt “bryggerikooperativet” og dermed de 149 huseierne i Freistadts historiske sentrum. Dette gjør det til det eneste selskapet i Europa med en slik selskapsform – og også til et slags alternativ til internasjonale konsern. Bryggerikooperativets historie går tilbake til grunnleggelsen av Freistadt i 1220, da de 149 husene i gamlebyen også fikk rett til å brygge.

Færre og færre bryggerier

Gjennom århundrene vokste byen, mens bryggeriene ble færre og færre. På midten av 1700-tallet var det bare to bryggerier igjen, men de klarte ikke lenger å dekke etterspørselen etter øl. Derfor tok de 149 utleierne en beslutning som fortsatt har konsekvenser i dag – i positiv forstand: De grunnla ryggerikooperativet, kjøpte en tomt og begynte å bygge bryggeriet i 1770. Den totale mengden på 6390 spann (56 liter) øl ble fordelt mellom de ulike husene – sannsynligvis i henhold til byens behov for øl på den tiden.

For mer informasjon, se disse nettstedene:

Mühlviertel Tourismus
Freistadt City

Bil

Freistadt ligger på hovedveien mellom Prag og Linz. Freistadt ligger kun en kort avstikker fra motorveien A1, ca. 40 km nord for Linz. Følg skilting for A7 (Freistadt / Prag / CZ). Freistadt ligger kun 20 kilometer sør for den Tsjekkiske grensa, ved SS10 som er hovedveien mellom Linz og Prag.

Buss

Det går flere bussruter mellom Linz og Freistadt. På morgenen og ettermiddagen går de hver halvtime.

Tog

Det går lokaltog (Rute 141) mellom Linz og Freistadt på Summerauer Bahn, som tar rundt en time.

  • Magiske julemarkeder i Wien

    Posted in:

    Magiske julemarkeder i Wien

    Byen fylles luften av lukten av brente kastanjer og varm gløgg, og bodene byr på alt fra håndlagde gaver til tradisjonelle julespesialiteter. Enten du er på jakt etter den perfekte julegaven eller vil nyte den festlige atmosfæren, gir Wiens magiske julemarkeder en opplevelse som garantert gir deg en herlig julestemning. Drømmenes julemarked ved Rathausplatz «Wiener […]

    Les hele artikkelen

  • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Spektakulære Dachstein Skywalk

    Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

    Les hele artikkelen

  • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

    Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

    Les hele artikkelen

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.