Griesnockerlsuppe er en god og lettlaget suppe. Den klare suppen med semulegrynsboller sies å stamme fra det wieneriske kjøkkenet.
Østerrikerne er suppespisere. De fleste restauranter har flere supper på menyen, og de er nesten alltid inkludert i de daglige middagsmenyene. Både kremete og klare supper med ulike typer tilbehør er populære. Griesnockerlsuppe hører til de tradisjonelle østerrikske rettene.
Semulegryn (gries) brukes ofte i wienerkjøkkenet. Men hva er semulegryn egentlig? Svært få mennesker vet at dette er grovmalt mel. Fra det finkornede råmaterialet kan du trylle frem deilige retter og tilbehør. I tillegg til desserten semulinapudding, er semulegrynsboller et populært tilbehør i supper.
Ingredienser for 4 porsjoner:
80 g semulegryn
30 g mykt usaltet smør
1 egg
1/2 ts salt
1 liter kjøtt eller grønnsaksbuljong
Fremgangsmåte:
Rør smøret kremet i en kjøkkenmaskin (visper). Både smør og egg bør ha romtemperatur. Pisk inn egget og salt, tilsett deretter litt etter litt semulegrynene. La røren stå og svelle litt, ca. 5 min.
Form avlange boller med den ene hånda og en spiseskje. Slipp de ned i rikelig vann, som du har kokt opp, og la de småkoke der i 12 min. Ta kjelen til side og la de trekke i ytterlige 8 min.
Legg 2-3 boller i en dyp tallerken/suppeskål og øse over klar suppe. Det beste er vel gjerne en kraft du har laget selv, men grønnsaksfond eller kalvefond på flaske kan også benyttes.
Griesnockerlsuppe passer som en forrett til all slags menyer, men er også god som en lett lunsjrett.
St. Veit an der Glan kombinerer middelaldersk sjarm med moderne fasiliteter. Nyt vakre pastellfargede hus, gotiske detaljer og spennende museer. Utforsk omgivelsene på fotturer eller sykkelturer og gjerne tidspunkt ditt besøk til det berømte Wiesenmarkt‑markedet i september. Denne artikkelen guider deg gjennom byens høydepunkter og gir deg praktiske tips for et minneverdig opphold. Historiske severdigheter og […]
Når man besøker Wien, er Kunsthistorisches Museum et absolutt ‘must’. Midt i byen, omgitt av historiske bygninger, parker og en atmosfære av gammel storslåtthet, finner man dette praktfulle museet. Det er ikke bare en skattkiste av kunstverk fra verdens mest kjente mestere, men også et arkitektonisk mesterverk som tar pusten fra en. En arkitektonisk perle […]
Østerrikes nasjonalparker er perfekte reisemål for deg som vil oppleve natur i sin mest storslåtte og urørte form. Her venter dramatiske fjell, sjeldne dyrearter og stille øyeblikk langt fra turisttrengselen. Hohe Tauern – et alpelandskap i superformat Det er vanskelig å komme utenom Hohe Tauern når man snakker om Østerrikes nasjonalparker. Med sine 1.800 km² […]
På spaserturen fra parkeringsplassen og ned til slottet passerer du dyrehagen og den store slottshagen. I motsetning til andre slott som ofte ligger på høyder ligger Schloss Herberstein på en klippe nede i en dal. Dette imponerende slottet, som står på en klippe over elven Feistritz, skiller seg ut ved sin hvite fasade som troner […]
Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]
Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev