Posted in:

Griesnockerlsuppe

Klar suppe med semulegrynsboller

© by Arnold Weisz

Griesnockerlsuppe er en god og lettlaget suppe. Den klare suppen med semulegrynsboller sies å stamme fra det wieneriske kjøkkenet.

Østerrikerne er suppespisere. De fleste restauranter har flere supper på menyen, og de er nesten alltid inkludert i de daglige middagsmenyene. Både kremete og klare supper med ulike typer tilbehør er populære. Griesnockerlsuppe hører til de tradisjonelle østerrikske rettene.

Semulegryn (gries) brukes ofte i wienerkjøkkenet. Men hva er semulegryn egentlig? Svært få mennesker vet at dette er grovmalt mel. Fra det finkornede råmaterialet kan du trylle frem deilige retter og tilbehør. I tillegg til desserten semulinapudding, er semulegrynsboller et populært tilbehør i supper.

Ingredienser for 4 porsjoner:

80 g semulegryn
30 g mykt usaltet smør
1 egg
1/2 ts salt
1 liter kjøtt eller grønnsaksbuljong

Fremgangsmåte:

Rør smøret kremet i en kjøkkenmaskin (visper). Både smør og egg bør ha romtemperatur. Pisk inn egget og salt, tilsett deretter litt etter litt semulegrynene. La røren stå og svelle litt, ca. 5 min.

Form avlange boller med den ene hånda og en spiseskje. Slipp de ned i rikelig vann, som du har kokt opp, og la de småkoke der i 12 min. Ta kjelen til side og la de trekke i ytterlige 8 min.

Legg 2-3 boller i en dyp tallerken/suppeskål og øse over klar suppe. Det beste er vel gjerne en kraft du har laget selv, men grønnsaksfond eller kalvefond på flaske kan også benyttes.

Griesnockerlsuppe passer som en forrett til all slags menyer, men er også god som en lett lunsjrett.

  • Hovedtorget i Den historiske småbyen St. Veit an der Glan, Kärnten, Østerrike

    Posted in:

    St. Veit an der Glan – En liten perle i hjertet av Kärnten

    St. Veit an der Glan kombinerer middelaldersk sjarm med moderne fasiliteter. Nyt vakre pastellfargede hus, gotiske detaljer og spennende museer. Utforsk omgivelsene på fotturer eller sykkelturer og gjerne tidspunkt ditt besøk til det berømte Wiesenmarkt‑markedet i september. Denne artikkelen guider deg gjennom byens høydepunkter og gir deg praktiske tips for et minneverdig opphold. Historiske severdigheter og […]

    Les hele artikkelen

  • Utforsk Østerrikes nasjonalparker – Ködnitztal - Nationalpark Hohe Tauern

    Posted in:

    Oppdag Østerrikes nasjonalparker

    Østerrikes nasjonalparker er perfekte reisemål for deg som vil oppleve natur i sin mest storslåtte og urørte form. Her venter dramatiske fjell, sjeldne dyrearter og stille øyeblikk langt fra turisttrengselen. Hohe Tauern – et alpelandskap i superformat Det er vanskelig å komme utenom Hohe Tauern når man snakker om Østerrikes nasjonalparker. Med sine 1.800 km² […]

    Les hele artikkelen

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Salzburger Nockerl

    Posted in:

    Salzburger Nockerl

    Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.