Hvitløk er mye brukt i det østerrikske kjøkkenet. Den har også blitt til hovedingrediensen i en knoblauchcremesuppe, som gjerne er en del av en middagsmeny.
Opprinnelig fra steppene i Sentral- og sør-Asia bredte den seg ut i Europa gjennom Romerriket, gjorde hvitløken snart sitt inntog i de fleste kjøkken. Man fant raskt ut at den var antiseptisk og den ble også brukt som medisin. Hvitløk har blitt dyrket i klostre siden middelalderen. I senmiddelalderen ble hvitløk, som generelt ble betraktet som avgiftende, også brukt mot pesten. I Østerrike var det tilrådelig å nyte en god knoblauchcremesuppe (hvitløksuppe) i følge av pest- og infeksjonsreglene fra 1713.
Denne hvitløksuppen er enkel å lage, og du kan justere styrken på smaken ved å velge mild eller sterk hvitløk, eller å bytte ut litt av buljongen med fløte.
Ingredienser for 4 porsjoner:
3 ss mel
3 ss hvitløkolje
1 løk
7 fedd hvitløk
7,5 dl grønnsaksbuljong
2 dl kremfløte
5 ss hakket gressløk
Tilberedning
Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm hvitløksoljen i en kasserolle og fres løk og hvitløk til de er blanke. Tilsett melet mens du rører godt. Hell i varm grønnsaksbuljong. Kok opp suppen kort, tilsett kremfløten og småkok i 15 minutter. Rør inne mellom slik at det ikke brenner seg.
Smak til med salt og pepper og pynt med litt gressløk.
Vår hvitløkskremsuppe ble ledsaget av et gresskarkjernebrød. Den nøtteaktige smaken til det saftige brødet passet godt til hvitløksmaken.
Vinanbefaling
Til en kremet suppe som knoblauchcremesuppe passer det best med modne og fyldige viner som Chardonnay eller Weissburgunder.
På spaserturen fra parkeringsplassen og ned til slottet passerer du dyrehagen og den store slottshagen. I motsetning til andre slott som ofte ligger på høyder ligger Schloss Herberstein på en klippe nede i en dal. Dette imponerende slottet, som står på en klippe over elven Feistritz, skiller seg ut ved sin hvite fasade som troner […]
Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]
Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]
Planlegger du en tur til Østerrike, men er usikker på hvor du skal starte? Vi har samlet tre fantastiske bøker som vil inspirere deg til å utforske Østerrikes vakreste landskap, inkludert spektakulære fjellturer, sykkelruter og skjulte juveler. Disse bøkene vil ikke bare guide deg på din reise, men også gi deg innsikt i landets rike […]
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]
Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev