Å spise på pølsebod (würstelstand) i Wien hører med til de obligatoriske kulturopplevelsene. Vi hjelper deg å forstå pølsemenyen.
I dag er de populære pølsestandene en integrert del av bybildet i østerrikske byer og er også en integrert del av Wien. En Wiener Würstelstand er mer enn et sted for hurtigmat. Det er også et viktig treffpunkt for både lokalbefolkning og arbeidskolleger. I motsetning til pølseboder i Norge får du også kjøpt alkohol på en Wiener Würstelstand. Det hører liksom sammen, pølser og øl. Derfor kan man like gjerne treffes for en pølse og en øl, og slarve her som på et vertshus.
Institusjon
De første pølsebodene dukket opp under keisertiden, for å sikre en inntekt for krigsinvalide. Opprinnelig var de mobile matboder. Faste salgssteder ble tillatt i Wien først på 1960-tallet. Würstelstands finner du også mange andre steder i Østerrike, men i Wien har de blitt til en institusjon som byen ikke vil være foruten.
< Klikk på bildene for å se dem større >
Pølse med semmel
Pølsebrød slik vi er vant til i Norge, ser du sjelden i Østerrike. Du kan velge mellom semmel (hvitt rundstykke) eller skiver av rugbrød. Hot dog, som er det nærmeste du kommer «wiener i brød» kommer med et rundt brød hvor man slipper pølsen (Frankfurter) med i et hull på toppen. Forresten, hvis du ser etter wienerpølser i Wien, kommer du til å bli skuffet. Las oss ta en nærmere titt på hvilke pølser som står på menyen.
Pølsemenyen på en Wiener Würstelstand
Bratwurst er en grillpølse med lange aner. Allerede tilbake på 1000-tallet ble bratwurst for første gang nevnt skriftlig i Tyskland. Det finnes utallige oppskrifter og meninger på hvordan den skal være.
Burenwurst eller Burenheidl er en tykk fettholdig pølse som varmes i vann. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt, som krydres med salt, hvitløk, pepper, paprika og koriander. Spis burenheidl med søt sennep, pfefferoni og brød.
Bosna ble første gang laget i Salzburg av Zanko Todoroff, som stammet fra Bulgaria. I 1949 laget en krydret pølse (bosna, som betyr mellommåltid på bulgarsk) etter egen oppskrift, som ble servert i et langt fint pølsebrød, sammen med hakket løk og persille samt sennep.
Currywurst inneholder ikke karri. Dette er som regel en vanlig bratwurst som blir servert med en ketsjup som er smakt til med karripulver og Worcestershire Sauce, og kommer gjerne med pommes frites. Visstnok ble de første currywurst servert i Berlin i 1949.
Artikkelen fortsetter under bildene!
Debreziner er en pølse krydret med paprika og chili, som har sin opprinnelse i Ungarn. Den har fått navnet sitt fra byen Debrecen. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt.
Frankfurter er en pølse av kun svinekjøtt og dukket opp i skriftlige kilder fra Frankfurt allerede på 1300-tallet. Ofte forveksles Frankfurter med Wiener Würstchen, men sistnevnte består som regel av både svine- og oksekjøtt. Frankfurter er en «kokt» pølse
Käsekrainer er en slags burenwurst med 10-20 % Emmentalerost, som stekes/grilles. Pølsen består til stor del av svinekjøtt, med noe oksekjøtt. Käsekrainer ble oppfunnet i Salzburg på begynnelsen av 1970-tallet. Det ble utviklet av Helmut Brandl, daværende salgssjef for Radatz kjøttproduktfabrikk og en innkjøper av en kjent supermarkedkjede.
Waldviertler er en mektig kjøttpølse som er røkt. Navnet har den fått fra regionen Waldviertel, i det nordøstlige Niederösterreich. Pølsen varmes i vann og serveres med sennep, kren og brød.
ANNONSE
Beilagen (Tilbehør)
Semmel (hvitt rundstykke)
Schwarzbrot (skiver av mørkt surdeigsbrød eller rugbrød)
Scharfen senf (sterk sennep)
Süssen senf (sørlig sennep)
Essiggurkerl (sylteagurk)
Pfefferoni (pepperoni)
Kren (reven pepperrot)
Perlzwiebel (sølvløk)
Lynkurs i wiener würstelstand uttrykk
1. a Eitrige /’ei-tri-geh/ = Käsekrainer (ostepølse)
2. an Bugl /bugl/ = brødskalk
3. an Gschissanen /k-‘shi-sa-nne/ = Kremser sennep (søt)
4. a Burenheidl /’boa-rn-hei-dell/ = kielbasa
5. da Schmattes /’shmu-tess/ = tips / driks
6. a Sechzehna-Blech /’sech-zena-blech/ = en boks med Ottakringer øl
7. a Krokodü /kroh-koh-‘dy/ = sylteagurk
8. a Oaschpfeiferl /’oasj-pfei-fall/ = feferoni / chili
9. a Tschapperlwossa /tsja-ppal-wåssa/ = brus
Alles Walzer, alles Wurst
Hvor: Quellenstraße 84, 1100 Wien
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 05:00
Würstelstand Südtirolerplatz
Hvor: Südtiroler Platz 3, 1040 Wien
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 04:00
Würstelstand LEO
Hvor: Döblinger Gürtel 2, 1190 Wien
Åpningstider:
Man-tir: kl. 10:00 – 02:00
Ons-lør: kl. 10:00 – 04:00
Søndag: kl. 12:00 – 24:00
Würstelstand LEO den eldste pølseboden i Wien og ble etablert i 1928.
Zum scharfen René
Hvor: Schwarzenbergplatz 5, 1010 Wien
Åpningstider:
Man-fre: kl. 11:00 – 04:00
Lør, søn og helligdager: stengt
Bitzinger bei der Albertina
Hvor: Albertinaplatz, 1010 wien
Åpningstider: Daglig kl. 08:00 – 04:00
Wiener Würstel
Hvor: Börseplatz 1, 1010 Wien
Åpningstider: Man-fre kl. 09:00 – 22:00
Hermann’s Würstelstand
Hvor: Stiftgasse 5-7 (Wipark Garage), 1070 Wien
Åpningstider:
Man- fre kl. 10:00 – 04:00
Lørdag kl. 14:00 – 04:00