Posted in:

Sør-Burgenland

© by Arnold Weisz

Østerrike er ikke bare alper og tirolerhus. Natur, klima og kulturlandskapet i Burgenland i den østligste delen av landet er mildere på alle måter.

Den sørlige delen av Burgenland har ikke det samme dramatiske landskapet som resten av Østerrike hvor Alpene dominerer. Dette forringer på ingen måte regionens sjarm. Blandingen av eike- og bøkeskog, bølgende åser og kulturlandskap samt en unik kultur gjør også denne delen av Østerrike til et interessant reisemål.

Naturpark

Selv om vide flate landbruksområder dominerer landskapet finner du her Burgenlands høyeste «fjell» Geschriebenstein med sine 884 moh. Naturpark Geschriebenstein-Irottkö brer seg ut på begge sider av grensen i Østerrike og Ungarn. Store sammenhengende skogområder dekker berglandskapet og byr på flotte naturopplevelser. Mer enn 500 km med markerte vandreveier gir gode muligheter for å nyte natur og dyrelivet i parken.

<< Klikke på bildene for å se dem større >>

Grenselandet

Bortsett fra noen kilometer grense mot Slovakia i nord, og noen kilometer mot Slovenia i sør, grenser det aller meste av Burgenland mot Ungarn. Dette preger kulturen så vel som arkitekturen i området. Fra 1648 til 1921 var tilhørte området som utgjør det meste av Burgenland faktisk Kongeriket Ungarn (som var en del av keiserriket Østerrike-Ungarn). Det første man legger merke til når en kjører gjennom landsbyene i Sør-Burgenland er at de skiller seg fra resten av Østerrike både på måten de er organisert på med lange hovedgater tvers gjennom landsbyene hvor det er ofte er grønne striper mellom vei og husrekker. Også arkitekturen er annerledes. Husene blir ofte bygget med langsiden mot veien og ligger vegg i vegg med få tverrgater.

Vinlandet

Østerrikes østligste delstat blir ofte litt glemt av nordmenn – kanskje bortsett fra de som er litt over gjennomsnittlig interessert i vin. På sør og østhellingene ved grensen til Ungarn finner du flere vindistrikter; Eisenberg, Deutsch-Schützen, Moschendorf og Heiligenbrunn. Det lille vindistriktet Eisenberg (DAC) som ligger på sør- og østhellingene i overgangen mellom åslandskapet og det Pannonske flatlandet på grensen til Ungarn. Her produserer man viner av den røde Blaufränkischdruen som er fruktig og rik på mineraler. I idylliske Heiligenbrunn kan du overnatte midt i vinlandskapet i en såkalte Kellerstöckl, som er gamle vinkjellere som har blitt bygget om til små hytter og serveringssteder.

ANNONSE

Burg Schlaining

Selv om navnet Burgenland faktisk ikke har noen med borger (burgen på tysk) å gjøre, finner du selvfølgelig middelalderborger også i denne delen av Østerrike. Se artikkelen vår om Burg Schlaining og småbyen Stadtschlaining er vel verd et besøk. Burg Schlaining, også kalt fredsborgen, huser et fredsmuseum samt en liten samling med hverdagsgjenstander fra regionen. Alt i alt verd besøket. Dessuten får du tilgang til borgtårnet med flott utsikt over byen og omlandet. En av de sørligste borgene, eller rettere sagt borgruine finner du i Neuhaus am Klausenbach like ved grensen til Slovenia og Steiermark. Selv om det ikke er alt for mye igjen av middelalderborgen fra 1200-tallet som ble bygget på en vulkansk kolle, gir stedet deg fin utsikt over de omliggende områdene.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

    Les hele artikkelen

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

    Posted in:

    Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

    Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.