Denne formkaken er en klassiker i Østerrike og bestemødrene forsøker å overgå hverandre med de beste oppskriftene. Gugelhupf dukker gjerne opp sammen med kaffe om ettermiddagen eller på søndagsfrokostbordet.
Gugelhupf-former i sin nåværende form kan allerede spores tilbake til romertiden, og er funnet i utgravninger i Carnuntum, en romersk by nær Wien.De første Gugelhupf-oppskriftene dukket opp i Østerrike på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Formkaken “Gugelhupf” ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet. Kaken var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og rosiner ble ofte tilsatt og de som hadde god råd, dekket også gugelhupfen med sjokoladetrekk. Sistnevnte variant er også populær i dag.
Ingredienser:
200 g smør (romtemperatur)
4 egg
100 g sukker
80 g melis
2 ts vaniljesukker
2,5 dl melk
400g hvetemel
2 ts bakepulver
3 – 4 ss kakaopulver
2 ss rom (kan sløyfes)
2 ss smør (til å smøre formen)
melis (til å drysse over)
Tilberedning
Ta smøret ut av kjøleskapet 2 timer før du begynner, slik at det blir mykt. Forvarm stekeovnen til 180 °C og smør kakeformen.
Deretter skilles eggene. Eggehviten piskes stiv sammen med sukkeret. Ha smøret i en annen bolle og rør det luftig sammen med eggeplommene. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til massen er kremet.
Sikt melet og bland i bakepulveret. Deretter røres halvparten av det inn i smør/eggemassen, tilsett melken og rør alt godt sammen, gjerne med mikser. Nå røres resten av melet og den stivpiskede eggehviten vekselvis forsiktig inn med håndkraft.
Litt mindre enn halvparten av deigen fylles i kakeformen, i resten av deigen tilsettes siktet kakao og hvis ønskelig 2 ss rom. Fyll resten av deigen i formen. Ta så en tresleiv og dra (som en bølge) gjennom deigen. Dette skaper det marmorerte mønstret. Stekes på risten midt i ovnen.
Nå har du 55 – 60 min. til å rengjøre kjøkkenet. Ta en titt på Gugelhupfen med jevne mellomrom de siste 15 min. av steketiden. Sjekk om den er ferdig ved å bruke et grillspyd som stikkes inn i midten av kaken. Hvis deig sitter igjen på spydet, må kaken stekes litt lenger.
La Gugelhupfen avkjøles ca. 1/2 time i formen etter at den er tatt ut av ovnen, før du løsner den forsiktig fra kanten og hvelver den over på en rist. Dryss melis over etter at den er kald.
Nå er den ferdig til å serveres på et pent fat og sammen med kaffe.