Å gå på kafé er en gammel og veletablert tradisjon i hele Østerrike, men kanskje spesielt i Wien. Historien sier at Wien fikk sin kafékultur etter de ottomanske styrkenes beleiringen av byen i 1683.
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685.
Kafékultur
Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det ikke egnet seg for sosiale sammenkomster og kaffehusene derfor til en slags ekstra stue. Selvfølgelig har det også foregått viktigere ting enn utveksling av sladder på kafé, særlig i Wien. Opp gjennom historier sies det at kriger har blitt startet, musikkstykker har blitt komponert og store bokverk har blitt skrevet på kafé. Selv om kaffehusene tiltrekker seg folk fra alle samfunnsjikt og er et viktig møtepunkt for østerrikerne, går man kanskje ikke like drastisk til verks som tidligere. I dag er en god kafé like gjerne et sted for for å nyte god kaffe. Gjennomsnittlig drikker østerrikeren 162 liter kaffe i året. Favoritten er en såkalt Brauner etterfulgt av Melange.
Kaffe meny
Vi er i de siste tiårene har det langsomt vokst frem en slags kafékultur i mange andre land. Dessuten har vi blitt vant til omfattende kaffemenyer selv i Norge, etterhvert som både amerikanske og kontinentale kafékjeder har gjort sitt inntog. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike.
Kleiner Schwartzer
En enkel mokka.
Grosser Schwartzer
En dobbel mokka
Verlängerter Schwarzer
En mokka blandet ut med kokende vann.
Kleiner Brauner
En liten mokka servert med melk (Milch) eller fløte (Obers) ved siden av
Grosser Brauner
En dobbelt mokka servert med fløte ved siden av.
Verlängerter Brauner
En mokka blandet ut med kokende vann og med en skvett fløte i.
(Wiener) Melange
En stor mokka/espresso blandet med varm melk med et lag melkeskum på toppen.
Franziskaner
En Melange med pisket krem (Schlagobers) på toppen i stedefor melkeskum.
Einspänner
En mokka i glass med pisket krem og strøsukker på toppen.
Kapuziner
En dobbelt mokka med pisket krem.
Fiaker
En dobbelt mokka/espresso med rom og pisket krem.
For ordenskyld, mokka er det svarte sterke basis brygget man komponerer de ulike kaffe drikkene på. Selvfølgelig har også mer kjente varianter (fra Italia) også gjort sitt inntog på kaféer i Østerrike. Derfor vil du også støte på for eksempel Cappucino, Espresso og Caffe Latte.
< Klikk på bildene for å se dem større >
Tilbehøret
På de aller fleste kafeer i Østerrike serves kaffe i kopper på asjett, som plasseres på et brett sammen med tilbehøret. Ingen store krus her nei! I Østerrike er det dessuten vanlig at man uoppfordret får et glass vann til kaffen. Ingen fare, ettersom vannet rett fra springen i Østerrike holder meget høy kvalitet og er ikke farlig å drikke. Dessuten vil du som regel finne en liten kjeks eller sjokoladebit på brettet også. Noe du ikke alltid finner er suketter eller sukkererstatning (Süsstoff) for blant annet diabetikere.
Annonse
Ikke stress
Ingen i Østerrike (utenom på de mest trafikkerte turistkafeene) forventer at du heller i deg kaffen på et blunk og styrter ut. Kafékultur betyr at du tar deg god til til å nyte kaffen og eventuelt bakverkene, mens du observerer dagliglivet rundt deg eller slapper av med en avis. Kom gjerne alene og sitt i ro og fred. Kommer du sammen med venner, bekjente eller kolleger gjør det ingenting om det blir diskutert. Et kafé besøk i Østerrike kan være en mangefasettert affære. Man kommer for å utveksle sladder, spise, spille spill, lese aviser eller rett og slett å drikke kaffe. Hovedsaken er at både kaffen og tiden skal nytes, og fungere som en pause før du kaster deg ut i det hektiske hverdagslivet igjen.
Tradisjonelle kaféer
En kafé med lange tradisjoner, Zum Schwarzen Kameel har vært en del av bybildet i Wien siden 1618. Med sin beliggenhet midt i gamlebyen er dette stedet nesten alltid fullt. Hvis du vil besøke en god gammel dag wienerkafé, men med noen færre turister og større sjanse for å få et bord anbefaler vi Café Sperl. En annen perle blant kafeene i Wien er Kleines Café på Franziskanerplatz. Som navnet sier er kafeen liten, men har det klassiske bohemaktige interiøret man forventer seg av en ekte wienerkafé.