Posted in:

Østerrikes søte sider

Bli med til kakeparadiset Østerrike

© by Arnold Weisz

Det ville være både umulig og uansvarlig å drive et nettsted om Østerrike uten å skrive om landets søte sider. Vi har derfor tatt jobben med å besøke en rekke av landets kafeer og konditorier for å se hva de har å by på.

Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. De fleste konditorier og mange restauranter har flotte kjøledisker (glass vitriner) hvor de viser frem husets bakverk. Det er helt ok å gå frem til disse og nøye studere utvalget og spørre om hva de ulike kakene består av. Du kan gjerne bestille over disken, men vil alltid bli servert ved bordet ditt av en servitør. Jeg anbefaler å ta en titt i diskene uansett. Selv om noen av spisekartene har flotte bilder av kakene er det best å egenhendig ta en nærmere titt på delikatessene.

Finn frem i kakedisken

Før vi går videre la oss med en gang lære noen helt nødvendige navn og uttrykk slik at du vet hva du kan forvente deg i kakedisken. Viktigst er å vite at kake på tysk er Torte. Disse kommer som regel i trekantstykker skåret fra runde kaker. Østerrikerne har også Schnitten, dette er som regel er firkantede kakestykker som vanligvis ikke er like høye og avanserte som Torten. Du vil også komme over begrepet Kuchen som oftest blir brukt om formkaker hvor smaksingrediensene er tilsatt før bakingen. Til slutt har vi selvfølgelig Strudel, som er laget av butterdeig. Mest kjent er selvfølgelig Apfelstrudel (eplekake), men strudel finnes også med Topfen (kvark). Bli med på å utforske Østerrikes søte sider!

< Klikk på bildene for å se dem større >

Kakemonsens paradis

For nordmenn vil de fleste kakediskene i Østerrike fremstå som et fråtseri i søtsaker. Det er alltid noen kaker eller bakverk som går igjen i kakediskene landet rundt, som for eksempel; Sachetorte, Apfelstrudel eller Obstschnitte. En konditormester med respekt for seg selv har som regel også komponert en egen spesialitet, ofte kalt Haustorte (husets kake). For diabetikere er det dessverre ikke alltid lett å komme over produkter som de kan spise, selv om det har begynt å dukke opp flere og flere bakverk for denne kundegruppen også. Og hvis du vil søte kaffen uten sukker, er det heller ikke vanlig med suketter eller andre søtningsmidler. Står det ikke på bordet, spør servitøren etter Süßstoff.

Kakespisetid

På samme måte som engelskmenn har sin tea-time, har østerrikerne sin «kakespisetid». Kaffe og kake hører ettermiddagen til, og trykket på kakediskene er som regel største mellom kl. 14 og 16 på ettermiddagen. Tradisjonelle konditorier stenger som regel sen ettermiddag, eller tidlig kveld.

Konditorei Zauner i Bad Ischl - Østerrikes søte sider
Konditorei Zauner i Bad Ischl har en utrolig lekkert og stort utvalg av kaker. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Mer moderne cafeer har ofte åpent til langt på kveld. Også blant konditoriene er den såkalte «Ruhetag» utbredt, da man stenger 1-2 dager i uken på faste dager. Ingen grunn til panikk, for hvis det er mer enn et konditori i byen så har de ulike fridager. Derfor har du alltid mulighet til å nyte Østerrikes søte sider.

Hva slags kaffe

Til Østerrikes søte sider hører selvfølgelig også kaffe med. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike. I artikkelen Kafékultur i Østerrike (se under), finner du forklaring på de vanligste kaffetypene du finner i Østerrike.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

    Les hele artikkelen

ANNONSE

  • Utforsk Østerrikes nasjonalparker – Ködnitztal - Nationalpark Hohe Tauern

    Posted in:

    Oppdag Østerrikes nasjonalparker

    Østerrikes nasjonalparker er perfekte reisemål for deg som vil oppleve natur i sin mest storslåtte og urørte form. Her venter dramatiske fjell, sjeldne dyrearter og stille øyeblikk langt fra turisttrengselen. Hohe Tauern – et alpelandskap i superformat Det er vanskelig å komme utenom Hohe Tauern når man snakker om Østerrikes nasjonalparker. Med sine 1.800 km² […]

    Les hele artikkelen

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Salzburger Nockerl

    Posted in:

    Salzburger Nockerl

    Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den […]

    Les hele artikkelen

  • Magiske julemarkeder i Wien

    Posted in:

    Magiske julemarkeder i Wien

    Byen fylles luften av lukten av brente kastanjer og varm gløgg, og bodene byr på alt fra håndlagde gaver til tradisjonelle julespesialiteter. Enten du er på jakt etter den perfekte julegaven eller vil nyte den festlige atmosfæren, gir Wiens magiske julemarkeder en opplevelse som garantert gir deg en herlig julestemning. Drømmenes julemarked ved Rathausplatz «Wiener […]

    Les hele artikkelen

  • Pannonische Fischsuppe

    Posted in:

    Pannonische Fischsuppe

    Suppen reflekterer regionens rike kulinariske arv, som er sterkt påvirket av både østerriksk og ungarsk mattradisjon.​ Regionen Pannonien var en del av det østerrikske imperiet i mange århundrer. Fra 1700-tallet til slutten av første verdenskrig (1918) var deler av Pannonien en del av det østerrikske keiserriket under Habsburg-monarkene. Burgenland ligger i den østligste delen av […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.