Posted in:

Sør-Kärnten – Vilt, vakkert & vått

© by Arnold Weisz

Dalstrøkene mellom elven Drau og Karawankene-fjellkjeden i Sør-Kärnten byr på bortgjemte daler, fantastiske vandreturer, en unik kulturarv og naturskapte underverk av vann.

Selv om regionen vi referer til, Sør-Kärnten, kun er omkring 45 x 15 kilometer i omfang, finner du en mengde aktiviteter og severdigheter som passer for de aller fleste. I forhold til mange andre og mer kjente regioner i Østerrike, er Sør-Kärnten mest besøkt av østerrikere, slovener og italienere, altså «lokalbefolkningen». Turismen holdes på et håndterbart nivå og i mindre skala for å skåne naturen. Av og til følte vi at vi var skikkelig utenfor allfarvei. Og det bare 3-4 mil fra delstatshovedstaden Klagenfurt, som ligger ved populære Wörthersee.

Vilt, vakkert og vått

Vi starter rundturen vår i Sør-Kärnten med våre beste vandretips. Her spiller overskriften, vilt, vakkert og vått inn til fulle. Vilt fjellandskap, vakre daler og herlige opplevelser på og i elver og innsjøer. Vi har vært på en del fenomenale juvvandringer rundt i Østerrike, men ble likevel mektig imponert over hva vi opplevde på turen gjennom Tscheppanschlucht.

Juvvandring i Tscheppanschlucht

Tscheppaschlucht ved Ferlach er en fantastisk naturjuvel. Nyt en juvvandring for unik naturopplevelse. Stien og gangveiene er relativt enkle å gå. Imidlertid er det noen deler ganske bratte og smale, som krever at du er stødig på føttene. Det hele starter lettvint, men blir mer anstrengende, etter hvert som du beveger deg de 334 høydemetrene opp til det høyeste punktet på 983 moh. Ofte vandrer du opp og ned i terrenget. Ikke desto mindre, skjenket vi dette knapt en tanke, og beundret heller naturen rundt oss. Du kan velge mellom 3 forskjellige ruter og turmål med estimerte turtider fra 2 til 4 timer. Vi valgte 3-timersturen og svingte av ved Tschauko-fossen og avsluttet vandringen i den lille idylliske grenda Windisch Bleiberg. Etter å ha spist en deilig lunsj på Kirchenwirt vertshus, returnerte vi til parkeringsplassen hvor vi hadde bilen, med bussen som er inkludert i adgangsbilletten til juvet. Et annet rutealternativ ville vært å sette kursen mot Gasthof Deutscher Peter etter Tschauko-fossen eller fortsette direkte inn i Bodental. Uansett, dette er en av de flotteste juvvandringene vi har gjort i Østerrike. Hele turen med lunsjstoppet tok omkring 5 timer.

< Klikk på bildene i artikkelen for å se dem større >

Fjellvandring til Hochobir

Utsikten vi fikk fra 2139 meter høye Hochobir var helt uforglemmelig. Ettersom det er en av de høyeste toppene i Sør-Kärnten, får du en fenomenal 360-graders utsikt. De 586 høydemetrene opp fra Eisenkappler Hütte (1.553 m) går først på relativt kuperte stier, sikk-sakk opp gjennom skogen. På omkring 1750 m høyde, og etter rundt 1 km kommer du at av den siste krattskogen og i mer åpent lende på ryggen, som du følger en stund. Allerede herfra har du en fabelaktig nesten i alle retninger, men særlig sørover mot Karawankene. Derfra fortsetter det jevnt og trutt oppover på gode brede stier til du kommer til ruinene etter Rainer Schutzhause. Fjellhytten fra 1880-tallet brant ned etter kamper i området i 1944. De gjenværende Machu Picchu-liknende steinveggene danner et flott bakteppe for fotografering. Derfra går det steilt oppover på smale stier opp til korset på Hochobir, hvor vi er fremme etter rundt 2 timer, inklusive en del fotostopp. Den slakke skråningen rett nedenfor toppen er perfekt for å slappe av litt og ta seg en matbit, og ikke mist for å nyte den fenomenale utsikten. Det finnes et par andre ruter ned fra fjellet, men vi valgte å ta samme tur tilbake ettersom vi parkerte på Eisenkappler Hütte. Dit kommer du på en 12-km lang bomvei (€ 6), fra Ebriach.

Naturvandring i Bodental

La deg ikke skremme av den voldsomme naturen, og de mektig steile Karawanken-fjellene som ruver 8-900 meter over Bodental.  Hit kan du ta med barna og dra på enkle vandreturer på grusveier og skogsstier. Ta en lang lunsjpause på en gårdsrestaurant og spis tradisjonell østerriksk husmannskost. De som vil ha litt mer avanserte toppturer, finner også flere flotte dagsvandringer i fjellene på grensa til Slovenia. Vi parkerte ved Meerauge (havøyet), som er en liten grytehullsjø. Denne oppstod etter at en dødisblokk ble liggende igjen fra en smeltende isbre. Du kan gå rundet hele det lille vannet på en gangvei av tre. Det mystiske lille vannet er krystallklart, og du finner også fisk her. Etter en kikk på restene etter en gammel isbre, fortsatte vi til fots innover Bodental på skogsbilveien (kjøring kun med tillatelse) til Märchenwiese (eventyrenga). Den åpne beiteenga helt innerst i dalen på 1157 m høyde, er et flott sted for en familiepiknik. Du kan enten ta med et pledd å sitte på enga, eller bruke benkene og bordene på stedet. Bodental er selv for Sør-Kärnten å være, en bortgjemt perle.

Annonse

Badeferie ved Klopeiner See

For de som først og fremst ønsker litt slaraffenliv og badeferie, bør installere seg noen dager ved Klopeiner See. Den lille innsjøen med det krystallklare vannet er perfekt for noen dager ved vannet. Hvis du vil røre litt på deg bortsett fra svømmeturene kan du både leie pedalbåter og sykler. Dessuten går det en slags strandpromenade rundt hele sjøen. Det blir nesten litt sydenstemning her midt på sommeren, når badebryggene og -plenene er fulle av folk, og du må stå i kø for å kjøpe kuleis. Suvenirbutikker, restauranter av alle slag og strandbarer myldrer av liv. Eller, gjør som vi og unn deg noen rolige feriedager i september. Vi hadde likevel 25 varmegrader i solen og 22 i vannet. Hvis du har tenkt å bli noen dager for å utforske noen av stedene nevnt i denne artikkelen, er Klopeiner See et godt utgangspunkt, hvor du enkelt når de fleste severdighetene i Sør-Kärnten.

Vått og vakkert – Wildsteiner Wasserfall

Det er ingen manko på vakre fossefall i fjell- og vannrike Østerrike, men denne fossen som faller fritt 54 meter er likevel en liten perle. Selv om den ligger litt bortgjemt har man laget flotte fasiliteter med parkering, toaletter og en gangvei helt opp til fossen. Ved siden av parkeringsplassen (Se Google Maps) finner du også en koselig kafe med stor uteservering. Det tar 15-20 minutter å gå opp til fossen, Her er det sitteplasser. Har du på deg skikkelige tursko, kan du ta en tur opp til og under fossen. Den er et flott skue der vannet skyter ut over kanten av klippeveggen, og ned i kulpen, før vannet forsvinner nedover bekken.

Båttur på Drau-elven

De bølgende åslandskapet ved Drau-elven, som er demmet opp av kraftverk flere steder, skiller seg fra det ville fjellandskapet mot sør. Her ligger små landsbyer og jordbrukssamfunn spredt med ujevne mellomrom. For å få et fint inntrykk av denne delen av Sør-Kärnten, anbefaler vi en båttur på elven, eller rettere sagt dammen. Flere steder langs elven er det demninger med vannkraftverk, som har skapt flere «innsjøer» i dalen. På Völkermarkter Stausee kan du ta en båttur med Schifffahrt Südkärnten i naturskjønne omgivelser, som veksler mellom kulturlandskap og villmark.

For mer informasjon, se Kärntens offisielle Tourismusportal
 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.