Posted in:

Sør-Kärnten – Vilt, vakkert & vått

© by Arnold Weisz

Dalstrøkene mellom elven Drau og Karawankene-fjellkjeden i Sør-Kärnten byr på bortgjemte daler, fantastiske vandreturer, en unik kulturarv og naturskapte underverk av vann.

Selv om regionen vi referer til, Sør-Kärnten, kun er omkring 45 x 15 kilometer i omfang, finner du en mengde aktiviteter og severdigheter som passer for de aller fleste. I forhold til mange andre og mer kjente regioner i Østerrike, er Sør-Kärnten mest besøkt av østerrikere, slovener og italienere, altså «lokalbefolkningen». Turismen holdes på et håndterbart nivå og i mindre skala for å skåne naturen. Av og til følte vi at vi var skikkelig utenfor allfarvei. Og det bare 3-4 mil fra delstatshovedstaden Klagenfurt, som ligger ved populære Wörthersee.

Vilt, vakkert og vått

Vi starter rundturen vår i Sør-Kärnten med våre beste vandretips. Her spiller overskriften, vilt, vakkert og vått inn til fulle. Vilt fjellandskap, vakre daler og herlige opplevelser på og i elver og innsjøer. Vi har vært på en del fenomenale juvvandringer rundt i Østerrike, men ble likevel mektig imponert over hva vi opplevde på turen gjennom Tscheppanschlucht.

Juvvandring i Tscheppanschlucht

Tscheppaschlucht ved Ferlach er en fantastisk naturjuvel. Nyt en juvvandring for unik naturopplevelse. Stien og gangveiene er relativt enkle å gå. Imidlertid er det noen deler ganske bratte og smale, som krever at du er stødig på føttene. Det hele starter lettvint, men blir mer anstrengende, etter hvert som du beveger deg de 334 høydemetrene opp til det høyeste punktet på 983 moh. Ofte vandrer du opp og ned i terrenget. Ikke desto mindre, skjenket vi dette knapt en tanke, og beundret heller naturen rundt oss. Du kan velge mellom 3 forskjellige ruter og turmål med estimerte turtider fra 2 til 4 timer. Vi valgte 3-timersturen og svingte av ved Tschauko-fossen og avsluttet vandringen i den lille idylliske grenda Windisch Bleiberg. Etter å ha spist en deilig lunsj på Kirchenwirt vertshus, returnerte vi til parkeringsplassen hvor vi hadde bilen, med bussen som er inkludert i adgangsbilletten til juvet. Et annet rutealternativ ville vært å sette kursen mot Gasthof Deutscher Peter etter Tschauko-fossen eller fortsette direkte inn i Bodental. Uansett, dette er en av de flotteste juvvandringene vi har gjort i Østerrike. Hele turen med lunsjstoppet tok omkring 5 timer.

< Klikk på bildene i artikkelen for å se dem større >

Fjellvandring til Hochobir

Utsikten vi fikk fra 2139 meter høye Hochobir var helt uforglemmelig. Ettersom det er en av de høyeste toppene i Sør-Kärnten, får du en fenomenal 360-graders utsikt. De 586 høydemetrene opp fra Eisenkappler Hütte (1.553 m) går først på relativt kuperte stier, sikk-sakk opp gjennom skogen. På omkring 1750 m høyde, og etter rundt 1 km kommer du at av den siste krattskogen og i mer åpent lende på ryggen, som du følger en stund. Allerede herfra har du en fabelaktig nesten i alle retninger, men særlig sørover mot Karawankene. Derfra fortsetter det jevnt og trutt oppover på gode brede stier til du kommer til ruinene etter Rainer Schutzhause. Fjellhytten fra 1880-tallet brant ned etter kamper i området i 1944. De gjenværende Machu Picchu-liknende steinveggene danner et flott bakteppe for fotografering. Derfra går det steilt oppover på smale stier opp til korset på Hochobir, hvor vi er fremme etter rundt 2 timer, inklusive en del fotostopp. Den slakke skråningen rett nedenfor toppen er perfekt for å slappe av litt og ta seg en matbit, og ikke mist for å nyte den fenomenale utsikten. Det finnes et par andre ruter ned fra fjellet, men vi valgte å ta samme tur tilbake ettersom vi parkerte på Eisenkappler Hütte. Dit kommer du på en 12-km lang bomvei (€ 6), fra Ebriach.

Naturvandring i Bodental

La deg ikke skremme av den voldsomme naturen, og de mektig steile Karawanken-fjellene som ruver 8-900 meter over Bodental.  Hit kan du ta med barna og dra på enkle vandreturer på grusveier og skogsstier. Ta en lang lunsjpause på en gårdsrestaurant og spis tradisjonell østerriksk husmannskost. De som vil ha litt mer avanserte toppturer, finner også flere flotte dagsvandringer i fjellene på grensa til Slovenia. Vi parkerte ved Meerauge (havøyet), som er en liten grytehullsjø. Denne oppstod etter at en dødisblokk ble liggende igjen fra en smeltende isbre. Du kan gå rundet hele det lille vannet på en gangvei av tre. Det mystiske lille vannet er krystallklart, og du finner også fisk her. Etter en kikk på restene etter en gammel isbre, fortsatte vi til fots innover Bodental på skogsbilveien (kjøring kun med tillatelse) til Märchenwiese (eventyrenga). Den åpne beiteenga helt innerst i dalen på 1157 m høyde, er et flott sted for en familiepiknik. Du kan enten ta med et pledd å sitte på enga, eller bruke benkene og bordene på stedet. Bodental er selv for Sør-Kärnten å være, en bortgjemt perle.

Annonse

Badeferie ved Klopeiner See

For de som først og fremst ønsker litt slaraffenliv og badeferie, bør installere seg noen dager ved Klopeiner See. Den lille innsjøen med det krystallklare vannet er perfekt for noen dager ved vannet. Hvis du vil røre litt på deg bortsett fra svømmeturene kan du både leie pedalbåter og sykler. Dessuten går det en slags strandpromenade rundt hele sjøen. Det blir nesten litt sydenstemning her midt på sommeren, når badebryggene og -plenene er fulle av folk, og du må stå i kø for å kjøpe kuleis. Suvenirbutikker, restauranter av alle slag og strandbarer myldrer av liv. Eller, gjør som vi og unn deg noen rolige feriedager i september. Vi hadde likevel 25 varmegrader i solen og 22 i vannet. Hvis du har tenkt å bli noen dager for å utforske noen av stedene nevnt i denne artikkelen, er Klopeiner See et godt utgangspunkt, hvor du enkelt når de fleste severdighetene i Sør-Kärnten.

Vått og vakkert – Wildsteiner Wasserfall

Det er ingen manko på vakre fossefall i fjell- og vannrike Østerrike, men denne fossen som faller fritt 54 meter er likevel en liten perle. Selv om den ligger litt bortgjemt har man laget flotte fasiliteter med parkering, toaletter og en gangvei helt opp til fossen. Ved siden av parkeringsplassen (Se Google Maps) finner du også en koselig kafe med stor uteservering. Det tar 15-20 minutter å gå opp til fossen, Her er det sitteplasser. Har du på deg skikkelige tursko, kan du ta en tur opp til og under fossen. Den er et flott skue der vannet skyter ut over kanten av klippeveggen, og ned i kulpen, før vannet forsvinner nedover bekken.

Båttur på Drau-elven

De bølgende åslandskapet ved Drau-elven, som er demmet opp av kraftverk flere steder, skiller seg fra det ville fjellandskapet mot sør. Her ligger små landsbyer og jordbrukssamfunn spredt med ujevne mellomrom. For å få et fint inntrykk av denne delen av Sør-Kärnten, anbefaler vi en båttur på elven, eller rettere sagt dammen. Flere steder langs elven er det demninger med vannkraftverk, som har skapt flere «innsjøer» i dalen. På Völkermarkter Stausee kan du ta en båttur med Schifffahrt Südkärnten i naturskjønne omgivelser, som veksler mellom kulturlandskap og villmark.

For mer informasjon, se Kärntens offisielle Tourismusportal
 • Bauernkrapfen - Østerrikespesialisten

  Posted in:

  Bauernkrapfen

  Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]

  Les hele artikkelen

 • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

  Posted in:

  Kürbiscremesuppe

  Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

  Les hele artikkelen

 • Linzer Torte fra Østerrike

  Posted in:

  Linzer Torte

  Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

  Les hele artikkelen

 • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

  Posted in:

  Panert kylling med potetsalat

  Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.