Posted in:

Wiener Würstelstand – På pølsefest i Wien

© by Ana Lucia Marcos

Å spise på pølsebod (würstelstand) i Wien hører med til de obligatoriske kulturopplevelsene. Vi hjelper deg å forstå pølsemenyen.

I dag er de populære pølsestandene en integrert del av bybildet i østerrikske byer og er også en integrert del av Wien. En Wiener Würstelstand er mer enn et sted for hurtigmat. Det er også et viktig treffpunkt for både lokalbefolkning og arbeidskolleger. I motsetning til pølseboder i Norge får du også kjøpt alkohol på en Wiener Würstelstand. Det hører liksom sammen, pølser og øl. Derfor kan man like gjerne treffes for en pølse og en øl, og slarve her som på et vertshus.

Institusjon

De første pølsebodene dukket opp under keisertiden, for å sikre en inntekt for krigsinvalide. Opprinnelig var de mobile matboder. Faste salgssteder ble tillatt i Wien først på 1960-tallet. Würstelstands finner du også mange andre steder i Østerrike, men i Wien har de blitt til en institusjon som byen ikke vil være foruten.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Pølse med semmel

Pølsebrød slik vi er vant til i Norge, ser du sjelden i Østerrike. Du kan velge mellom semmel (hvitt rundstykke) eller skiver av rugbrød. Hot dog, som er det nærmeste du kommer «wiener i brød» kommer med et rundt brød hvor man slipper pølsen (Frankfurter) med i et hull på toppen. Forresten, hvis du ser etter wienerpølser i Wien, kommer du til å bli skuffet. Las oss ta en nærmere titt på hvilke pølser som står på menyen.

Pølsemenyen på en Wiener Würstelstand

Bratwurst er en grillpølse med lange aner. Allerede tilbake på 1000-tallet ble bratwurst for første gang nevnt skriftlig i Tyskland. Det finnes utallige oppskrifter og meninger på hvordan den skal være.

Burenwurst eller Burenheidl er en tykk fettholdig pølse som varmes i vann. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt, som krydres med salt, hvitløk, pepper, paprika og koriander. Spis burenheidl med søt sennep, pfefferoni og brød.

Bosna ble første gang laget i Salzburg av Zanko Todoroff, som stammet fra Bulgaria. I 1949 laget en krydret pølse (bosna, som betyr mellommåltid på bulgarsk) etter egen oppskrift, som ble servert i et langt fint pølsebrød, sammen med hakket løk og persille samt sennep.

Currywurst inneholder ikke karri. Dette er som regel en vanlig bratwurst som blir servert med en ketsjup som er smakt til med karripulver og Worcestershire Sauce, og kommer gjerne med pommes frites. Visstnok ble de første currywurst servert i Berlin i 1949.

Artikkelen fortsetter under bildene!

Debreziner er en pølse krydret med paprika og chili, som har sin opprinnelse i Ungarn. Den har fått navnet sitt fra byen Debrecen. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt.

Frankfurter er en pølse av kun svinekjøtt og dukket opp i skriftlige kilder fra Frankfurt allerede på 1300-tallet. Ofte forveksles Frankfurter med Wiener Würstchen, men sistnevnte består som regel av både svine- og oksekjøtt. Frankfurter er en «kokt» pølse

Käsekrainer er en slags burenwurst med 10-20 % Emmentalerost, som stekes/grilles. Pølsen består til stor del av svinekjøtt, med noe oksekjøtt. Käsekrainer ble oppfunnet i Salzburg på begynnelsen av 1970-tallet. Det ble utviklet av Helmut Brandl, daværende salgssjef for Radatz kjøttproduktfabrikk og en innkjøper av en kjent supermarkedkjede.

Waldviertler er en mektig kjøttpølse som er røkt. Navnet har den fått fra regionen Waldviertel, i det nordøstlige Niederösterreich. Pølsen varmes i vann og serveres med sennep, kren og brød.

ANNONSE

Beilagen (Tilbehør)

Semmel (hvitt rundstykke)
Schwarzbrot (skiver av mørkt surdeigsbrød eller rugbrød)
Scharfen senf (sterk sennep)
Süssen senf (sørlig sennep)
Essiggurkerl (sylteagurk)
Pfefferoni (pepperoni)
Kren (reven pepperrot)
Perlzwiebel (sølvløk)

Lynkurs i wiener würstelstand uttrykk

1. a Eitrige /’ei-tri-geh/ = Käsekrainer (ostepølse)
2. an Bugl /bugl/ = brødskalk
3. an Gschissanen /k-‘shi-sa-nne/ = Kremser sennep (søt)
4. a Burenheidl /’boa-rn-hei-dell/ = kielbasa
5. da Schmattes /’shmu-tess/ = tips / driks
6. a Sechzehna-Blech /’sech-zena-blech/ = en boks med Ottakringer øl
7. a Krokodü /kroh-koh-‘dy/ = sylteagurk
8. a Oaschpfeiferl /’oasj-pfei-fall/ = feferoni / chili
9. a Tschapperlwossa /tsja-ppal-wåssa/ = brus

Alles Walzer, alles Wurst

Hvor: Quellenstraße 84, 1100 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 05:00

Würstelstand Südtirolerplatz

Hvor: Südtiroler Platz 3, 1040 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 04:00

Würstelstand LEO

Hvor: Döblinger Gürtel 2, 1190 Wien
Åpningstider:
Man-tir: kl. 10:00 – 02:00
Ons-lør: kl. 10:00 – 04:00
Søndag: kl. 12:00 – 24:00

Würstelstand LEO den eldste pølseboden i Wien og ble etablert i 1928.

Zum scharfen René

Hvor: Schwarzenbergplatz 5, 1010 Wien
Åpningstider:
Man-fre: kl. 11:00 – 04:00
Lør, søn og helligdager: stengt

Bitzinger bei der Albertina

Hvor: Albertinaplatz, 1010 wien
Åpningstider: Daglig kl. 08:00 – 04:00

Wiener Würstel

Hvor: Börseplatz 1, 1010 Wien
Åpningstider: Man-fre kl. 09:00 – 22:00

Hermann’s Würstelstand

Hvor: Stiftgasse 5-7 (Wipark Garage), 1070 Wien
Åpningstider:
Man- fre kl. 10:00 – 04:00
Lørdag kl. 14:00 – 04:00

ANNONSE



Booking.com

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Salzburger Nockerl

    Posted in:

    Salzburger Nockerl

    Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den […]

    Les hele artikkelen

  • Magiske julemarkeder i Wien

    Posted in:

    Magiske julemarkeder i Wien

    Byen fylles luften av lukten av brente kastanjer og varm gløgg, og bodene byr på alt fra håndlagde gaver til tradisjonelle julespesialiteter. Enten du er på jakt etter den perfekte julegaven eller vil nyte den festlige atmosfæren, gir Wiens magiske julemarkeder en opplevelse som garantert gir deg en herlig julestemning. Drømmenes julemarked ved Rathausplatz «Wiener […]

    Les hele artikkelen

  • Pannonische Fischsuppe

    Posted in:

    Pannonische Fischsuppe

    Suppen reflekterer regionens rike kulinariske arv, som er sterkt påvirket av både østerriksk og ungarsk mattradisjon.​ Regionen Pannonien var en del av det østerrikske imperiet i mange århundrer. Fra 1700-tallet til slutten av første verdenskrig (1918) var deler av Pannonien en del av det østerrikske keiserriket under Habsburg-monarkene. Burgenland ligger i den østligste delen av […]

    Les hele artikkelen

  • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Spektakulære Dachstein Skywalk

    Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

    Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.