Posted in:

Wiener Würstelstand – På pølsefest i Wien

© by Ana Lucia Marcos

Å spise på pølsebod (würstelstand) i Wien hører med til de obligatoriske kulturopplevelsene. Vi hjelper deg å forstå pølsemenyen.

I dag er de populære pølsestandene en integrert del av bybildet i østerrikske byer og er også en integrert del av Wien. En Wiener Würstelstand er mer enn et sted for hurtigmat. Det er også et viktig treffpunkt for både lokalbefolkning og arbeidskolleger. I motsetning til pølseboder i Norge får du også kjøpt alkohol på en Wiener Würstelstand. Det hører liksom sammen, pølser og øl. Derfor kan man like gjerne treffes for en pølse og en øl, og slarve her som på et vertshus.

Institusjon

De første pølsebodene dukket opp under keisertiden, for å sikre en inntekt for krigsinvalide. Opprinnelig var de mobile matboder. Faste salgssteder ble tillatt i Wien først på 1960-tallet. Würstelstands finner du også mange andre steder i Østerrike, men i Wien har de blitt til en institusjon som byen ikke vil være foruten.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Pølse med semmel

Pølsebrød slik vi er vant til i Norge, ser du sjelden i Østerrike. Du kan velge mellom semmel (hvitt rundstykke) eller skiver av rugbrød. Hot dog, som er det nærmeste du kommer «wiener i brød» kommer med et rundt brød hvor man slipper pølsen (Frankfurter) med i et hull på toppen. Forresten, hvis du ser etter wienerpølser i Wien, kommer du til å bli skuffet. Las oss ta en nærmere titt på hvilke pølser som står på menyen.

Pølsemenyen på en Wiener Würstelstand

Bratwurst er en grillpølse med lange aner. Allerede tilbake på 1000-tallet ble bratwurst for første gang nevnt skriftlig i Tyskland. Det finnes utallige oppskrifter og meninger på hvordan den skal være.

Burenwurst eller Burenheidl er en tykk fettholdig pølse som varmes i vann. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt, som krydres med salt, hvitløk, pepper, paprika og koriander. Spis burenheidl med søt sennep, pfefferoni og brød.

Bosna ble første gang laget i Salzburg av Zanko Todoroff, som stammet fra Bulgaria. I 1949 laget en krydret pølse (bosa, som betyr mellommåltid på bulgarsk) etter egen oppskrift, som ble servert i et langt fint pølsebrød, sammen med hakket løk og persille samt sennep.

Currywurst inneholder ikke karri. Dette er som regel en vanlig bratwurst som blir servert med en ketsjup som er smakt til med karripulver og Worcestershire Sauce, og kommer gjerne med pommes frites. Visstnok ble de første currywurst servert i Berlin i 1949.

Debreziner er en pølse krydret med paprika og chili, som har sin opprinnelse i Ungarn. Den har fått navnet sitt fra byen Debrecen. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt.

Frankfurter er en pølse av kun svinekjøtt og dukket opp i skriftlige kilder fra Frankfurt allerede på 1300-tallet. Ofte forveksles Frankfurter med Wiener Würstchen, men sistnevnte består som regel av både svine- og oksekjøtt. Frankfurter er en «kokt» pølse

Käsekrainer er en slags burenwurst med 10-20 % Emmentalerost, som stekes/grilles. Pølsen består til stor del av svinekjøtt, med noe oksekjøtt. Käsekrainer ble oppfunnet i Salzburg på begynnelsen av 1970-tallet. Det ble utviklet av Helmut Brandl, daværende salgssjef for Radatz kjøttproduktfabrikk og en innkjøper av en kjent supermarkedkjede.

Waldviertler er en mektig kjøttpølse som er røkt. Navnet har den fått fra regionen Waldviertel, i det nordøstlige Niederösterreich. Pølsen varmes i vann og serveres med sennep, kren og brød.

ANNONSE

Beilagen (Tilbehør)

Semmel (hvitt rundstykke)
Brot (som regel skiver av rugbrød)
Scharfen senf (sterk sennep)
Süssen senf (sørlig sennep)
Essiggurkerl (sylteagurk)
Pfefferoni
Kren (reven pepperrot)

Lynkurs i wiener würstelstand uttrykk

1. a Eitrige /’ei-tri-geh/ = Käsekrainer (ostepølse)
2. an Bugl /bugl/ = brødskalk
3. an Gschissanen /k-‘shi-sa-nne/ = Kremser sennep (søt)
4. a Burenheidl /’boa-rn-hei-dell/ = kielbasa
5. da Schmattes /’shmu-tess/ = tips / driks
6. a Sechzehna-Blech /’sech-zena-blech/ = en boks med Ottakringer øl
7. a Krokodü /kroh-koh-‘dy/ = sylteagurk
8. a Oaschpfeiferl /’oasj-pfei-fall/ = feferoni / chili
9. a Tschapperlwossa /tsja-ppal-wåssa/ = brus

Alles Walzer, alles Wurst

Hvor: Quellenstraße 84, 1100 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 05:00

Würstelstand Südtirolerplatz

Hvor: Südtiroler Platz 3, 1040 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 04:00

Würstelstand LEO

Hvor: Döblinger Gürtel 2, 1190 Wien
Åpningstider:
Man-tir: kl. 10:00 – 02:00
Ons-lør: kl. 10:00 – 04:00
Søndag: kl. 12:00 – 24:00

Würstelstand LEO den eldste pølseboden i Wien og ble etablert i 1928.

Zum scharfen René

Hvor: Schwarzenbergplatz 5, 1010 Wien
Åpningstider:
Man-fre: kl. 11:00 – 04:00
Lør, søn og helligdager: stengt

Bitzinger bei der Albertina

Hvor: Albertinaplatz, 1010 wien
Åpningstider: Daglig kl. 08:00 – 04:00

Wiener Würstel

Hvor: Börseplatz 1, 1010 Wien
Åpningstider: Man-fre kl. 09:00 – 22:00

 • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

  Posted in:

  Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

  Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

  Les hele artikkelen

 • Marillenknödel - aprikosknødel

  Posted in:

  Marillenknödel

  Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

  Les hele artikkelen

 • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstlig byvandring i historiske Steyr

  Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

  Les hele artikkelen

 • Hochobir, Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Topptur til Hochobir 2139 m

  Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

  Les hele artikkelen

 • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring ved Brunnalm

  Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

  Les hele artikkelen

 • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

  Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.