Posted in:

Wiener Würstelstand – På pølsefest i Wien

© by Ana Lucia Marcos

Å spise på pølsebod (würstelstand) i Wien hører med til de obligatoriske kulturopplevelsene. Vi hjelper deg å forstå pølsemenyen.

I dag er de populære pølsestandene en integrert del av bybildet i østerrikske byer og er også en integrert del av Wien. En Wiener Würstelstand er mer enn et sted for hurtigmat. Det er også et viktig treffpunkt for både lokalbefolkning og arbeidskolleger. I motsetning til pølseboder i Norge får du også kjøpt alkohol på en Wiener Würstelstand. Det hører liksom sammen, pølser og øl. Derfor kan man like gjerne treffes for en pølse og en øl, og slarve her som på et vertshus.

Institusjon

De første pølsebodene dukket opp under keisertiden, for å sikre en inntekt for krigsinvalide. Opprinnelig var de mobile matboder. Faste salgssteder ble tillatt i Wien først på 1960-tallet. Würstelstands finner du også mange andre steder i Østerrike, men i Wien har de blitt til en institusjon som byen ikke vil være foruten.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Pølse med semmel

Pølsebrød slik vi er vant til i Norge, ser du sjelden i Østerrike. Du kan velge mellom semmel (hvitt rundstykke) eller skiver av rugbrød. Hot dog, som er det nærmeste du kommer «wiener i brød» kommer med et rundt brød hvor man slipper pølsen (Frankfurter) med i et hull på toppen. Forresten, hvis du ser etter wienerpølser i Wien, kommer du til å bli skuffet. Las oss ta en nærmere titt på hvilke pølser som står på menyen.

Pølsemenyen på en Wiener Würstelstand

Bratwurst er en grillpølse med lange aner. Allerede tilbake på 1000-tallet ble bratwurst for første gang nevnt skriftlig i Tyskland. Det finnes utallige oppskrifter og meninger på hvordan den skal være.

Burenwurst eller Burenheidl er en tykk fettholdig pølse som varmes i vann. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt, som krydres med salt, hvitløk, pepper, paprika og koriander. Spis burenheidl med søt sennep, pfefferoni og brød.

Bosna ble første gang laget i Salzburg av Zanko Todoroff, som stammet fra Bulgaria. I 1949 laget en krydret pølse (bosa, som betyr mellommåltid på bulgarsk) etter egen oppskrift, som ble servert i et langt fint pølsebrød, sammen med hakket løk og persille samt sennep.

Currywurst inneholder ikke karri. Dette er som regel en vanlig bratwurst som blir servert med en ketsjup som er smakt til med karripulver og Worcestershire Sauce, og kommer gjerne med pommes frites. Visstnok ble de første currywurst servert i Berlin i 1949.

Debreziner er en pølse krydret med paprika og chili, som har sin opprinnelse i Ungarn. Den har fått navnet sitt fra byen Debrecen. Pølsen er laget av både okse- og svinekjøtt.

Frankfurter er en pølse av kun svinekjøtt og dukket opp i skriftlige kilder fra Frankfurt allerede på 1300-tallet. Ofte forveksles Frankfurter med Wiener Würstchen, men sistnevnte består som regel av både svine- og oksekjøtt. Frankfurter er en «kokt» pølse

Käsekrainer er en slags burenwurst med 10-20 % Emmentalerost, som stekes/grilles. Pølsen består til stor del av svinekjøtt, med noe oksekjøtt. Käsekrainer ble oppfunnet i Salzburg på begynnelsen av 1970-tallet. Det ble utviklet av Helmut Brandl, daværende salgssjef for Radatz kjøttproduktfabrikk og en innkjøper av en kjent supermarkedkjede.

Waldviertler er en mektig kjøttpølse som er røkt. Navnet har den fått fra regionen Waldviertel, i det nordøstlige Niederösterreich. Pølsen varmes i vann og serveres med sennep, kren og brød.

ANNONSE

Beilagen (Tilbehør)

Semmel (hvitt rundstykke)
Brot (som regel skiver av rugbrød)
Scharfen senf (sterk sennep)
Süssen senf (sørlig sennep)
Essiggurkerl (sylteagurk)
Pfefferoni
Kren (reven pepperrot)

Lynkurs i wiener würstelstand uttrykk

1. a Eitrige /’ei-tri-geh/ = Käsekrainer (ostepølse)
2. an Bugl /bugl/ = brødskalk
3. an Gschissanen /k-‘shi-sa-nne/ = Kremser sennep (søt)
4. a Burenheidl /’boa-rn-hei-dell/ = kielbasa
5. da Schmattes /’shmu-tess/ = tips / driks
6. a Sechzehna-Blech /’sech-zena-blech/ = en boks med Ottakringer øl
7. a Krokodü /kroh-koh-‘dy/ = sylteagurk
8. a Oaschpfeiferl /’oasj-pfei-fall/ = feferoni / chili
9. a Tschapperlwossa /tsja-ppal-wåssa/ = brus

Alles Walzer, alles Wurst

Hvor: Quellenstraße 84, 1100 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 05:00

Würstelstand Südtirolerplatz

Hvor: Südtiroler Platz 3, 1040 Wien 
Åpningstider: Daglig kl. 09:00 – 04:00

Würstelstand LEO

Hvor: Döblinger Gürtel 2, 1190 Wien
Åpningstider:
Man-tir: kl. 10:00 – 02:00
Ons-lør: kl. 10:00 – 04:00
Søndag: kl. 12:00 – 24:00

Würstelstand LEO den eldste pølseboden i Wien og ble etablert i 1928.

Zum scharfen René

Hvor: Schwarzenbergplatz 5, 1010 Wien
Åpningstider:
Man-fre: kl. 11:00 – 04:00
Lør, søn og helligdager: stengt

Bitzinger bei der Albertina

Hvor: Albertinaplatz, 1010 wien
Åpningstider: Daglig kl. 08:00 – 04:00

Wiener Würstel

Hvor: Börseplatz 1, 1010 Wien
Åpningstider: Man-fre kl. 09:00 – 22:00

ANNONSEBooking.com

 • På bilferie i Østerrike

  Posted in:

  På bilferie i Østerrike

  Det beste tipset vi kan gi deg er å bruke minst mulig tid på motorveiene. Det kan være fristende å suse av gårde på flotte veier med 130 km/t fartsgrense, men det går du glipp av mengde flotte opplevelser. I Østerrike har man dessuten bygget støybeskyttelse langs store deler av motorveinettet. Dermed ser du ofte […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikten fra Diex i Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring til Sapotnigofen

  Jeg må innrømme at jeg gjerne ser etter utsiktsrike turer når jeg leter etter nye opplevelser. Særlig hvis turene er under tregrensa, som i Østerrike ligger på 18-1900 meter over havet. Turen opp til Sapotnigofen holdt det den lovet, og for å komme opp dit var det en flott 2,5 timers tur-retur-vandring fra grenda Diex. […]

  Les hele artikkelen

 • Murauen, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Jungelvandring i Murauen

  Neida, vi er ikke i tropene, men i det sørlige Østerrike hvor elven Mur som danner deler av grensen til Slovenia. Vi beveger oss på vandreveier og sykkelstier langsmed elvebredden og i skogen, ved siden av en liten kanal som løper parallelt med elven. Elven Mur utgjør ca. 35 kilometer av grensen mellom Østerrike (Steiermark) […]

  Les hele artikkelen

 • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Mostviertel Panaromavei

  Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

  Les hele artikkelen

 • Zillertal, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Fantastiske vinterdager i Zillertal

  Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.