Posted in:

Morgenrotur på Millstätter See

© by Arnold Weisz

En morgenrotur på en speilblank innsjø er ikke å forakte. På Millstätter See i Kärnten har du mulighet for å gjøre dette enten helt på egen hånd eller på en guidet gruppeutflukt.

Fremmøte klokken 08:00 på Schillerstrand midt i Millstatt i Kärnten er kanskje i tidligste laget når man er på ferie. Grunnen til dette er fordi at det er nesten ikke er trafikk på innsjøen på denne tiden. Dermed kan roturen tvers over Millstätter See foregår helt uten stress. Før vi la ut på ferden vi fikk høre litt om hvordan dette skulle foregå og det ble gitt en lyninnføring i roing for de som ikke hadde gjort dette før. Når det knapt nok er det minste bølgeskvulp denne flotte junimorgenen, kommer selv de som er uvant med årer fort inn i det. Alle de fremmøtte for tildelt sine båter og etterhvert fylles den stille morgenluften av både åreskvulp og ivrige rotips fra passasjerene. Guiden vår Gottlib Strobl leder an og etterhvert blir det sånn noenlunde orden i rekkene.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Fuglekvitter og åreskvulp

Første strekket på rundt en kilometer over til vestsiden av innsjøen blir sakte men sikkert unnagjort. Den vestlige bredden av innsjøen er lite bebygd og grønnkledd. Vegetasjonen henger stedvis over vannet og skaper grønne grotter man kan ro gjennom. Det låter kanskje som en selvmotsigelse, men gruppen med åtte båter forstyrrer ikke den rolige morgenstunden nevneverdig. Stemningen er avslappet, alle nyter roen og snakker med dempet stemme. Det faller seg naturlig. Lydene fra dyre- og fuglelivet i skogen skaper en herlig atmosfære. Gottlieb stopper  av og til gruppen, og tar seg tid til å fortelle litt om Millstätter See og naturen som omgir innsjøen.

Ærverdige villaer

Etter å ha rodd langsomt langsmed vestbredden svinger vi langsomt tilbake i retning Millstatt på motsatt side av innsjøen. På østsiden ror vi nær bredden igjen hvor det ligger flere gamle ærverdige villaer langsmed bredden. Det er fint å gli langsomt gjennom vannet og kan ta noen av de flotte gamle byggene i nærmere øyesyn. Man får et helt annet inntrykk av arkitekturen fra vannet, enn når man er på sightseeing på land. Man får faktisk et helt annet perspektiv på det herlig alpelandskapet fra vannet enn på land. Nok om det. De fleste av de flotte gamle villaene er i dag hoteller, mens noen få fortsatt er privatboliger.

Legge inn årene

Vi glir gjennom vannet og nærmer oss slutten av turen. Nå som vi endelig har fått teken på roingen! Ved 10-tiden har vi lagt inn årene og forlatt trebåtene på stranda, mette på opplevelser og fulle av energi for resten av dagen. Det frister absolutt til en ny morgenrotur på Millstätter See neste gang vi kommer.

Morgenrotur på Millstätter See, Kärnten, Østerrike
Tiden går alt for fort denne flotte juni morgenen. Det er nesten synd å måtte sette kurs mot brygga igjen, etter en seilas omgitt av denne fabelaktige kulissen. Foto: Arnold Weisz ©

Gottlib Strobl har ikke bare holdt på med roturene sin i over 10 år, men er også båtbygger av yrke. Han har selv bygget trebåtene som blir brukt til morgenroturene. Forklaringene underveis foregår først og fremst på tysk, men Gottlieb forsikrer meg om at han kan litt engelsk slik at de fleste får med seg informasjonen.

Bestill her:

Du kan bestille en morgenrotur (Buchtenwanderung) på Millstätter See her: Sportpension Strobl eller hos Millstätter See Turistkontor.


Tips for rotur på egen hånd!

Flere steder på sørbredden av Millstätter See egner seg godt til en piknik. På Millstätter See Bank eller på kleinen Schilfgrund er det fint å legge til med robåt. få Gottlieb til å vise deg hvor du finner disse stedene.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.