De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, og er mye brukt til gulasj og ulike kjøttretter. Knödel blir dessuten servert som hovedrett med forskjellige typer tilbehør. På høsten finner man ofte knödel med kantarellsaus på menyen. Vi har også sett knödel servert med linser.
Dagen derpå
Hvis du har knödel til overs etter en middag, pakk de in i plastfolie og legg i kjøleskapet. Neste dag kutter du knödelene i biter som stekes i en panne sammen med bacon terninger. Legg et speilegg på og du har en flott lunsj.
Ingredienser (4 porsj.):
300 g 2-3 dager gammelt hvitt brød eller fine rundstykker
1 egg
0,3 l H-Melk
Hakket persille
Reven muskatnøtt
Salt og pepper
Varm opp melken til den er lunken (30-40 °C). Kutt brød/rundstykker i små terninger på ca. 1 cm og legg i bløt i melken en halvtimes tid. Tilsett egg og krydder og bland det hele godt sammen med hendene.
Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Lag runde boller for hånd som trekkes 15-25 minutter. La knödelene renne godt av, før du legger de på tallerkene.
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev