Wienerschnitzel er ikke den eneste typen schnitzel du finner på østerrikske menyer. Burgenländer-Schnitzel er en smakfull variant fra Burgenland basert på paprika, som er enkel og rask å lage.
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn.
Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike på grensen til Ungarn. Som mange andre retter fra denne regionen, som frem til 1921 tilhørte Ungarn, er paprika en viktig ingrediens. I Østerrike selges det mange ulike typer paprikapulver som passer hvert til sitt bruk. Den varianten som du får i alle matvarebutikker i Norge er litt grøvre og mørkere enn det som er vanlig på kontinentet. I Østerrike foretrekker man dessuten en litt søtligere variant (edelsüss).
Ingredienser
4 magert svinekjøtt (flatbiff, ytrefilet)
100 g bacon
2 løk
1 ss middels sterk sennep
1 ss paprikapulver
salt og pepper
2 ss mel
Olje
Tilberedning
Legg kjøttet i en frysepose og bank det tynt med en kjøtthammer eller kjevle. Pensle schnitzelen tynt med sennep før du panerer den. Bland paprikapulver, salt og pepper med hvetemel og vend schnitzlene i blandingen. La dem ligge noen minutter slik at paneringer setter seg.
Stek ternet bacon og løk i en panne med olje. Bruker du fet bacon behøver du ingen olje. Ta bacon- og løkblandingen ut av pannen og sett til side.
Hell rikelig olje i pannen og sett kokeplaten på middels varme. Brun schnitzelen raskt på begge sider, skru ned varmen og la kjøttet steke ferdig (1-2 minutter per side). Pass på at oljen ikke blir for varm og slik at verken kjøttet eller panering blir svidd. Det skal få en gyllen farge.
Ta kjøttet ut av pannen. Ha løken og baconet tilbake i pannen og varm det raskt opp. Server Burgenländer-Schnitzelen sammen med bacon- og løkblandingen, stekte poteter og en blandet salat.
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på den ungarske pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike, og szeklergulasch oppstod […]
Den største forskjellen på en østerriksk fleischlaibchen og en norsk karbonade, er krydderet og at man i Østerrike panerer kjøttet. Tradisjonelt blir disse karbonadene laget av blandingskjøttdeig (50/50 svine- og oksekjøtt). Ingredienser ½ kg kjøttdeig (gjerne 50 % storfe og 50 % svin) 1 rundstykke eller 2 skiver loff ½ liten løk 1 hvitløksfedd 1 […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 porsjoner: […]
Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike. Ingredienser for 4 porsjoner: 4 grønne paprika Fyllet: 1/2 kg blandet kjøttdeig […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev