Posted in:

Dürnstein – middelalderbyen ved Donau

© by Ana Lucia Marcos

Du finner en rekke pittoreske landsbyer i Wachau regionen langs med Donau, men en av mine favoritter er Dürnstein. Stedets sjarm kommer av en blanding av autentiske historiske bygninger, beliggenheten ved Donau og østerriksk gjestfrihet.

Stedet er som tatt ut av en middelalder roman. Dürnstein klorer seg fast på smal kupert landstripe på nord bredden av Donau midt i en S-sving. Den lille byen har tatt navnet sitt fra borgen som en ruvet majestetisk på klippene over, men hvor det i dag kun gjenstår noen rester av murer og tårn. Like fullt er Dürnstein, med sin beliggenhet midt i vin- og fruktregionen Wachau er poplært reisemål både for utenlandske så vel som østerrikske turister. Den velbevarte middelalder bebyggelsen er absolutt verdt å rusle rundt i noen timer.

Dürnstein i Wachau

Trange krokete brosteinsgater omkranset av historiske bygninger som har gjemt seg bak en høy bymur. Når du rusler gjennom byporten «Kremser Tor» er det nesten som å forlate dette århundre og bevege seg bakover i tiden. Vel og merke hvis du klarer og overse bilene. Fra Kremser Tor går Hauptstrasse (hovedgaten) tvers gjennom den lille byen og langs denne gaten du også de fleste butikkene. Den beste utsikten over elven har du fra den lille utsiktsplattformen rett utenfor inngangen til Hotel Schloss Dürnstein. Ellers, så kan du rusle ned til elvebredden, ved at du tar til høyre rett utenfor den østlige byporten (Kremser Tor) og følger Anzuggasse nedover mot elven langsmed bymuren. Godt synlig er det blå-hvite kirketårnet, som tilhører klosteret Stift Dürnstein. Klosteret som ble bygget i gotisk og barokk stil mellom 1400 og 1700-tallet, opptar mye plassen i byen. Klosteret kan sees både på egen hånd og gjennom guidet omvisning for noen få euro.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Best utenom høysesongen

Ved første øyekast kan Dürnstein virke litt kitsch og kulisseaktig med alle suvenir butikkene fylt til trengsel med horder av turister til fots og på sykkel. La deg ikke forlede av alle suvenirbutikkene og snaps- og likørutsalgene. Forsøkt å se forbi alt dette og du vil også få øye på historien som har skapt den store interessen for stedet. Tross alt ble Dürnstein innlemmet på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Jeg har vært i Dürnstein i løpet av alle årstider hvor alle besøk har hatt sine ulike høydepunkt. Under feriemånedene juli og august er stedet fullpakket. I mai og juni er tilsiget av turister langt mindre og det er lettere å nyte atmosfæren. De fleste besøkende er dessuten dagsturister og utover ettermiddagen roer det seg. Dürnstein med sine 340 innbyggere er et lite sted og du har tid til å tråkle deg gjennom de fleste gater og smug, samt å nyte en matbit eller en forfriskning i løpet av et par timer.

Dürnstein borg

På en klippe over landsbyen ruver ruinene av en gammel middelalderborg. Ruinene av den gamle borgen som ligger på klippene ovenfor landsbyen er ikke verd et besøk i seg selv, men kombinert med den fantastiske utsikten og turen opp og ned gjennom vingårdene er turen verd strevet. Det var for øvrig en svenske som bidro sterkt til forfallet av borgen, da General Torstenson sprengte deler av borgen. Deretter ble ikke borgen tatt vare på og forfallet startet. Dürnstein, eller rettere sagt borgen Dürnstein havnet også på det historiske- og politiske verdenskartet for over 800 år siden. Den lokale fyrsten fengslet ingen ringere enn den engelske kongen Richard Løvehjerte på borgen sin fra desember 1192 frem til mars 1193. Så sier i alle fall legendene. Uansett, når du står oppi i borgen skjønner man raskt hvorfor dette stedet ble valgt for borgbygging. Utsikten over Donaudalen er fenomenal.

Annonse

 

Vin og aprikoslikør

Man kan ikke unngå å legge merke til er Wachau et av Østerrikes fremste vinområder. Hvor du enn ser deg om ser du vinranker. Vinrankene er ikke begrenset til åssidene utenfor bebyggelsen, men blir også brukt som pynteplanter inne i byen også. Bøndene i området rundt Dürnstein dyrker også ulike sorter frukt, hvorav en av de mest populære er aprikoser (Marillen på tysk) som det blir laget likør av. I Dürnstein og gårdene langsmed Donau får du kjøpt edle dråper og du kan enten velge snaps/likører som er masseprodusert på større destillerier eller lokalt på en gård. Er du ikke sikker på hva som faller i smak, byr alle på smaksprøver. Du bør også benytte sjansen til å kose deg med marillenknødel når du er i Wachau.

  • Marillenknödel - aprikosknødel

    Posted in:

    Marillenknödel

    Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.