Salzburger Nockerl – En lett og luftig dessert fra Salzburg, inspirert av byens snødekte fjelltopper.
Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den hemmelige hustruen til Salzburgs fyrsterkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau. Hun skal ha utviklet denne søte retten for å glede sin elskede. Uansett, selv om den nøyaktige opprinnelsen er usikker, har retten blitt et symbol på Salzburgs kulinariske arv.
Ingredienser:
4 eggeplommer
30 g hvetemel (ca. ¼ kopp)
8 eggehviter
150 g sukker (ca. ¾ kopp)
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
Skall av 1 sitron (valgfritt)
45 g usaltet smør (ca. 3 ss)
En skvett melk
Melis til pynt
Bringebærsyltetøy eller friske bær til servering (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen og gjør klar formen:
Forvarm ovnen til 250°C. Ha smøret og en skvett melk i en ildfast form, og sett formen i ovnen til smøret har smeltet. Ta den ut og sett til side.
Lag eggeplommeblandingen:
Visp eggeplommene til de er lyse og kremete. Tilsett melet gradvis og bland til røren er glatt.
Stivpisk eggehvitene:
I en ren bolle, pisk eggehvitene til myke topper formes. Tilsett sukker og vanilje litt etter litt, og pisk videre til massen er blank og stiv.
Bland forsiktig sammen:
Vend forsiktig eggeplommeblandingen inn i de stivpiskede eggehvitene. Tilsett sitronskall om ønskelig. Vær forsiktig slik at luften beholdes i røren.
Form “nockerln”:
Bruk en slikkepott og form tre topper i den smurte ildfaste formen – de skal ligne fjelltopper. Tradisjonelt representerer de tre toppene åsene rundt Salzburg: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg.
Steking:
Stek i ovnen i 10–12 minutter, eller til toppene er gyllenbrune.
Server Salzburger Nockerl umiddelbart med et dryss av melis på toppen – gjerne med bringebærsyltetøy eller friske bær.
For den som er glad i baking og ønsker å prøve noe utenom det vanlige, er dette en dessert som gir både utfordring og belønning. Med riktige ingredienser og en skånsom hånd er det fullt mulig å gjenskape magien fra Salzburgs kafeer hjemme på eget kjøkken.