Posted in:

Salzburger Nockerl

© by Oesterreich Werbung / Wolfgang Schardt

Salzburger Nockerl – En lett og luftig dessert fra Salzburg, inspirert av byens snødekte fjelltopper.

Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den hemmelige hustruen til Salzburgs fyrsterkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau. Hun skal ha utviklet denne søte retten for å glede sin elskede. Uansett, selv om den nøyaktige opprinnelsen er usikker, har retten blitt et symbol på Salzburgs kulinariske arv.​

Ingredienser:

4 eggeplommer
30 g hvetemel (ca. ¼ kopp)
8 eggehviter
150 g sukker (ca. ¾ kopp)
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
Skall av 1 sitron (valgfritt)
45 g usaltet smør (ca. 3 ss)
En skvett melk
Melis til pynt
Bringebærsyltetøy eller friske bær til servering (valgfritt)

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen og gjør klar formen:
Forvarm ovnen til 250°C. Ha smøret og en skvett melk i en ildfast form, og sett formen i ovnen til smøret har smeltet. Ta den ut og sett til side.

Lag eggeplommeblandingen:
Visp eggeplommene til de er lyse og kremete. Tilsett melet gradvis og bland til røren er glatt.

Stivpisk eggehvitene:
I en ren bolle, pisk eggehvitene til myke topper formes. Tilsett sukker og vanilje litt etter litt, og pisk videre til massen er blank og stiv.

Bland forsiktig sammen:
Vend forsiktig eggeplommeblandingen inn i de stivpiskede eggehvitene. Tilsett sitronskall om ønskelig. Vær forsiktig slik at luften beholdes i røren.

Form “nockerln”:
Bruk en slikkepott og form tre topper i den smurte ildfaste formen – de skal ligne fjelltopper. Tradisjonelt representerer de tre toppene åsene rundt Salzburg: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg.

Steking:
Stek i ovnen i 10–12 minutter, eller til toppene er gyllenbrune.

Server Salzburger Nockerl umiddelbart med et dryss av melis på toppen – gjerne med bringebærsyltetøy eller friske bær.

For den som er glad i baking og ønsker å prøve noe utenom det vanlige, er dette en dessert som gir både utfordring og belønning. Med riktige ingredienser og en skånsom hånd er det fullt mulig å gjenskape magien fra Salzburgs kafeer hjemme på eget kjøkken.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.