Teigtaschen er en elegant rett, som ikke vanskelig å lage. Vi laget soppfyll, men du kan nærmest bruke det du har tilgjengelig hjemme og liker best.
Teigtaschen, en slags pasta, er ikke noen unik østerriksk rett. Det finnes mange utgaver av denne retten over hele verden. Kanskje ikke overraskende er denne rette særlig populær i Kärnten, som jo grenser til Italia. Her kalles den kasnudeln. Fra middelalderens Østerrike finnes beskrivelser som «hardtarbeidende fruer fylte deig med smakfullt innhold». Uansett, soppfylte teigtaschen er en fin avveksling fra ferdigpasta.
Ingredienser for 4 personer:
Deigen: 300 gram mel (gjerne tipo 00)
3 egg
1 eggeplomme
2 ss olje
2 ss vann
1 ts salt
Bland alt sammen og elt godt. La deigen stå tildekket og kjølig i 1 time. Kjevle deretter tynt ut og skjær ut 10 cm brede sirkler. Har du en rund utstikker på ca. 10 cm. med bølgemønster, bruk gjerne denne. Deigrester kan du kna sammen og kjevle ut igjen, for flere sirkler.
Soppfyllet:
1 liten kokt potet (moset)
250 g fersk sopp
1 liten løk
1 fedd hvitløk
1 dl kremfløte
persille
salt
pepper
Hakk sopp, løk og hvitløk og fres deretter i olje. Tilsett fløten, potetmosen og persillen før du gir det hele et oppkok. Smak til med salt og pepper. Småkok, om nødvendig, et par minutter slik at fyllet blir til en tykk stuing. Avkjøl fyllet.
Legg deretter fyllet midt på deigbladene 1 cm fra kanten, brett over deigen og press sammen kantene slik at pastaputene er tette.
Legg teigtaschene i lettsaltet kokende vann, og kok i omtrent 4-6 minutter. Bruk en vid kjele, men legg ikke i for mange av gangen. Fisk dem opp med en hullsleiv og la den renne av litt før du legger dem på tallerken.
I Steiermark serveres teigtaschen gjerne med rømme og kürbiskernöl (gresskarkjerneolje).
Kokosbusserl (kan oversettes til kokoskyss) og dukket opp i Østerrike i det 17. århundre, da bakverk med kokos ble mer populært i Europa. Kokos var en eksotisk ingrediens som kom fra koloniene og ble et ettertraktet tilskudd i bakverk og desserter. I dag er Kokosbusserl en av de tradisjonelle småkakene som ofte finnes i østerrikske […]
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]
Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]
Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]
Det er et rikt spekter av historier og om opphavet til dette bakverket. I Østerrike tilskrives gjerne kipferln mesterbakeren Peter Wendler, som skapte bakverkets form i 1683 for å spotte den tyrkiske halvmånen etter den tyrkiske beleiringen av Wien, selv om det lenge hadde vært kjent som et tradisjonelt hedensk bakverk. Uansett opphavet er dette […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev