Posted in:

Tiroler knødel

© by Österreich Werbung - Wolfgang Schardt

En klassiker fra østerriksk husmannskost. Allerede på 1600-tallet dukket denne matretten opp i kokebøker, og har siden vært en del av den kulinariske tradisjonen i Alpene.

Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er denne retten populær. Knødelen som er fylt med bacon spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du små knødler kan du også bruke den i klar kjøttsuppe.

Ingredienser:

250 g knødelbrød*
1,5 dl melk
1 dl vann
3 egg
1 liten løk
smør
2 ss fersk hakket persille
150 g bacon eller grov pølse
3 ss mel
salt, pepper
muskatnøtt

Fremgangsmåte:

Finhakk løken, kutt bacon eller pølsen i små terninger. Surr deretter løken sammen bacon og persille og stek blandingen til den har fått litt farge. Sett det til side for avkjøling.

Kutt brødet i småbiter og legg brødbitene i en bolle. Deretter pisk eggene sammen med melken og krydre med salt, pepper og muskatnøtt. Slå blandingen over brødet. La det stå å trekke ett kvarter. Bland så inn kjøtt/løk massen og rør inn melet. La det nå stå å hvile litt igjen i ca. 1/2 time. Massen skal være relativ fast. Kjennes den for løs så tilsett litt mer mel.

I mens massen setter seg, koker du opp vann i en stor kjele og tilsetter litt salt. Nå er det på tide å lage knødler. Væt hendene i kaldt vann og lag runde boller av massen (ca. 10 stk.). Legg knødlene deretter i det kokende vannet, men slå ned varmen for du lar dem trekke i ca. 20 min.

Ta knødlene opp og la de renne godt av seg. Nå er de klare til å serveres, gjerne med bruna smør over eller f.eks. baconfett og strø hakket persille på.  Server salat eller surkål til.

* Knødelbrød
I Østerrike brukes fine rundstykker, såkalte semler. I Norge kan vi bruke fine eller grove rundstykker F.eks. disse billige rundstykker som finnes i de fleste butikker. Du kan også benytte loff eller lett grovt brød, men det må ikke bestå av hele korn. Og – VIKTIG – bakevarene må ikke være ferske, men minst 1 dag gamle.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.