Tirolerknödel er en klassiker fra østerriksk husmannskost. Allerede på 1600-tallet dukket denne matretten opp i kokebøker, og har siden vært en del av den kulinariske tradisjonen i Alpene.
Knödel er typisk alpekost, og dukket allerede opp på en freske i et kapell fra 1200-tallet. Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er tirolerknödel populær, både hjemme og på restauranter. Denne knødel varianten lages med små biter av bacon, pølser eller magert kjøtt, spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du små knødler kan du også bruke dem som tilbehør i klar kjøttsuppe (Tiroler Knödelsuppe).
Ingredienser:
250 g knødelbrød*
1,5 dl melk
1 dl vann
3 egg
1 liten løk
smør
2 ss fersk hakket persille
150 g bacon eller grov pølse
3 ss mel
salt, pepper
muskatnøtt
Fremgangsmåte:
Finhakk løken, kutt bacon, kjøtt eller pølse i små terninger. Tilsett deretter løken sammen kjøttet og persille og stek blandingen til den har fått litt farge. Sett det til side for avkjøling.
Kutt brødet i småbiter og legg brødbitene i en bolle. Deretter pisk eggene sammen med melken og krydre med salt, pepper og muskatnøtt. Slå blandingen over brødet. La det stå å trekke ett kvarter. Bland så inn kjøtt/løk massen og rør inn melet. La det nå stå å hvile litt igjen i ca. 1/2 time. Massen skal være relativ fast. Kjennes den for løs så tilsett litt mer mel.
I mens massen setter seg, koker du opp vann i en stor kjele og tilsetter litt salt. Nå er det på tide å lage tirolerknödel. Væt hendene i kaldt vann og lag runde boller av massen (ca. 10 stk.). Legg knødlene deretter i det kokende vannet, men slå ned varmen for du lar dem trekke i ca. 20 min.
Ta knødlene opp og la de renne godt av seg. Nå er de klare til å serveres, gjerne med bruna smør over eller f.eks. baconfett og strø hakket persille på. Server salat eller surkål til.
* Knødelbrød
I Østerrike brukes fine rundstykker, såkalte semmel. I Norge kan vi bruke fine eller grove rundstykker F.eks. billigrundstykker som finnes i de fleste butikker. Du kan også benytte loff eller lett grovt brød, men det må ikke bestå av hele korn. Og – VIKTIG – bakevarene må ikke være ferske, men minst 1 dag gamle.
Drikke til tirolerknödel
Øl er uten tvil den mest populære drikken til knödelretter. De som ikke er glad i øl kan også drikke hvitvin til tirolerknödel. Ofte blir Weissbrugunder foreslått til knödel.
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Kaspressknödel er husmannskost fra det vestlige Østerrike (SalzburgerLand, Tirol og Vorarlberg). Det finnes det en rekke ulike varianter, men grunnoppskriften er den samme. Forskjellen på kaspressknödel og vanlig knödel (semmelknödel) er at førstnevnte stekes i panne, mens sistnevnte kokes i vann. Ofte serveres Kaspressknödel i en klar suppe, eller som egen hovedrett. Kaspressknödel er som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 porsjoner: […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev