Fra midten av november og frem til julaften lyses vintermørke alpedaler og bygater opp av tusenvis av fargeglade lys. Det er tid for julemarkeder i Østerrike.
I Østerrike kalles julemarkeder for enten Weinachtsmarkt, Adventmarkt eller Christkindlmarkt, og er en blanding av kjøpefest og gamle kulturelle og religiøse tradisjoner. I et katolsk land som Østerrike er selvfølgelig julen en meget viktig høytid. Du finner julemarkeder i en eller annen form stort sett over alt i Østerrike. Sjekk websidene til stedene du har tenkt å besøke for å se hva som finnes og når det er åpent. Er du på weekendtur så har de ofte flere julemarkeder og de er åpent stort sett hele desember.
Møte- og markedsplass
Julemarkedene er stedet hvor lokale produsenter, alt fra husmødre til bønder til småbedrifter kan selge varene sine til et kjøpehungrig publikum. For turister er det som regel også mengder av suvenirer å ta med seg. Dessuten er julemarkedene populære møteplasser for lokalbefolkningen og du finner ofte ulike aktiviteter for både store og små. Selv om du ofte finner flere turister enn lokale på julemarkedene i Salzburg og Innsbruck, er de også stedet for å møte østerrikerne.
Julegavene i boks
Jeg finner julemarkedene det beste stedet for å handle julegaver. Her slipper du unna kjedelige masseproduserte gaver fra kjøpesenterbutikkene og kan heller bruke pengene på hånd- eller hjemmelagede produkter. Spiselige eller drikkbare gaver er populære i Østerrike og på de aller fleste markedene får du i allefall kjøpt syltetøy, søtsaker, spekemat og likører. Julemarkedene er også det perfekte stedet for å bytte ut noe av den gamle juletrepynten.
< Klikk på bildene for å se dem større >
Samlingssted
Noen landsbyer organiserer små julemarkeder på torget som en lokal samlingsplass uten å overdrive, mens andre steder kan det ta helt av. Noen steder er julemarkedene åpne sju dager i uken, på både dag og kveldstid. Mange steder holder de åpnet kanskje en kveld under uken i tillegg til lengre dager på fredag til søndag. Noen julemarkeder er mest møtesteder for å spise og drikke litt sammen med venner, mens på andre er suvenirsjapper og julejuggel flyttet fra butikk til torgbod. Uansett, felles for dem alle er at de lager liv og røre i vintermørket.
Stille natt i Oberndorf
Oberndorf, ikke langt fra Salzburg, er kjent over hele verden som fødestedet til julesangen «Glade jul» eller «Stille natt» (tysk: Stille Nacht). Den lille byen ved Salzach-elven på grensen til Tyskland har blitt et obligatorisk stoppested for reisende i juletiden. Under julemessen i 1818, ble «Stille natt! Hellige Natt!» fremført for første gang av Franz Xaver Gruber og Joseph Mohr i St. Nikolaus-kirken. Det er selvfølgelig et Stille Nacht museum og et julemarked i byen, et lite, men veldig trivelig på Stille natt-kapellet litt utenfor sentrum.
ANNONSE
Fancy til folkelig
De større byene har ofte mange julemarkeder spredt rundt i byen, gjerne med litt ulike tema, prisklasser og innkjøpsmuligheter. Wien har i år for eksempel 14 ulike julemarkeder som varierer fra fancy til folkelig, fra store til små. Hvis du bare rekker 2-3 julemarkeder i Wien, anbefaler vi å ta en tur innom julemarkedene ved Schloss Schönbrunn, Stefansdom og Spittelberg. Førstnevnte har en helt egen atmosfære der rundt 80 boder er samlingspunktet for tusenvis av mennesker. De fleste julemarkedene i Wien åpner 15. november og holder åpent til 23. desember. Alle byens julemarkeder nås enkelt med offentlig transport.
Over hele Østerrike
Også julemarkedene i Graz, Innsbruck og Salzburg er selvfølgelig flotte arrangementer, men hvis du har muligheten, ta gjerne en tur til mindre tettsteder. Under adventstiden finner du mange fine julemarkeder rundt om i hele Østerrike. Sjekk nettstedene til de lokale turistbyråene for mer info. Smått betyr ikke nødvendigvis mindre prangende eller dårligere atmosfære. Små julemarkeder er ofte mindre hektiske og du har mer tid for å se deg om, samt slippe å stå i kø for å få deg litt godt å drikke og spise.