Posted in:

Julemarkeder i Østerrike

© by Österreich Werbung, Foto: Popp Hackner

Fra midten av november og frem til julaften lyses vintermørke alpedaler og bygater opp av tusenvis av fargeglade lys. Det er tid for julemarkeder i Østerrike.

I Østerrike kalles julemarkeder for enten Weinachtsmarkt, Adventmarkt eller Christkindlmarkt, og er en blanding av kjøpefest og gamle kulturelle og religiøse tradisjoner. I et katolsk land som Østerrike er selvfølgelig julen en meget viktig høytid. Du finner julemarkeder i en eller annen form stort sett over alt i Østerrike. Sjekk websidene til stedene du har tenkt å besøke for å se hva som finnes og når det er åpent. Er du på weekendtur så har de ofte flere julemarkeder og de er åpent stort sett hele desember.

Møte- og markedsplass

Julemarkedene er stedet hvor lokale produsenter, alt fra husmødre til bønder til småbedrifter kan selge varene sine til et kjøpehungrig publikum. For turister er det som regel også mengder av suvenirer å ta med seg. Dessuten er julemarkedene populære møteplasser for lokalbefolkningen og du finner ofte ulike aktiviteter for både store og små. Selv om du ofte finner flere turister enn lokale på julemarkedene i Salzburg og Innsbruck, er de også stedet for å møte østerrikerne.

Julegavene i boks

Jeg finner julemarkedene det beste stedet for å handle julegaver. Her slipper du unna kjedelige masseproduserte gaver fra kjøpesenterbutikkene og kan heller bruke pengene på hånd- eller hjemmelagede produkter. Spiselige eller drikkbare gaver er populære i Østerrike og på de aller fleste markedene får du i allefall kjøpt syltetøy, søtsaker, spekemat og likører. Julemarkedene er også det perfekte stedet for å bytte ut noe av den gamle juletrepynten.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Samlingssted

Noen landsbyer organiserer små julemarkeder på torget som en lokal samlingsplass uten å overdrive, mens andre steder kan det ta helt av. Noen steder er julemarkedene åpne sju dager i uken, på både dag og kveldstid. Mange steder holder de åpnet kanskje en kveld under uken i tillegg til lengre dager på fredag til søndag. Noen julemarkeder er mest møtesteder for å spise og drikke litt sammen med venner, mens på andre er suvenirsjapper og julejuggel flyttet fra butikk til torgbod. Uansett, felles for dem alle er at de lager liv og røre i vintermørket.

Stille natt i Oberndorf

Oberndorf, ikke langt fra Salzburg, er kjent over hele verden som fødestedet til julesangen «Glade jul» eller «Stille natt» (tysk: Stille Nacht). Den lille byen ved Salzach-elven på grensen til Tyskland har blitt et obligatorisk stoppested for reisende i juletiden. Under julemessen i 1818, ble «Stille natt! Hellige Natt!» fremført for første gang av Franz Xaver Gruber og Joseph Mohr i St. Nikolaus-kirken. Det er selvfølgelig et Stille Nacht museum og et julemarked i byen, et lite, men veldig trivelig på Stille natt-kapellet litt utenfor sentrum.

ANNONSE

Fancy til folkelig

De større byene har ofte mange julemarkeder spredt rundt i byen, gjerne med litt ulike tema, prisklasser og innkjøpsmuligheter. Wien har i år for eksempel 14 ulike julemarkeder som varierer fra fancy til folkelig, fra store til små. Hvis du bare rekker 2-3 julemarkeder i Wien, anbefaler vi å ta en tur innom julemarkedene ved Schloss Schönbrunn, Stefansdom og Spittelberg. Førstnevnte har en helt egen atmosfære der rundt 80 boder er samlingspunktet for tusenvis av mennesker. De fleste julemarkedene i Wien åpner 15. november og holder åpent til 23. desember. Alle byens julemarkeder nås enkelt med offentlig transport.

Over hele Østerrike

Også julemarkedene i Graz, Innsbruck og Salzburg er selvfølgelig flotte arrangementer, men hvis du har muligheten, ta gjerne en tur til mindre tettsteder. Under adventstiden finner du mange fine julemarkeder rundt om i hele Østerrike. Sjekk nettstedene til de lokale turistbyråene for mer info. Smått betyr ikke nødvendigvis mindre prangende eller dårligere atmosfære. Små julemarkeder er ofte mindre hektiske og du har mer tid for å se deg om, samt slippe å stå i kø for å få deg litt godt å drikke og spise.

 • Glühwein

  Posted in:

  Glühwein

  Denne drikken dukker opp i skriftlige kilder i middelalderen, hvor man på tyske slott varmet opp rødvin, tilsatte forskjellige kryddere og drakk «glühwein». Etterhvert bredte den seg utover i Europa og nådde frem til Norge som gløgg. Vin ble ansett å være både sunt og helsebringende den gang. Ingredienser (ca. 10 glass): 2 fl. rødvin […]

  Les hele artikkelen

 • vanillekipferl - kakeoppskrift fra Østerrikespesialisten

  Posted in:

  Vanillekipferl

  Kjeks og småkaker har funnets i flere tusen år, men ble populære i løpet av 1800-tallet, når forbruket av kaffe og te nådde ut til mesteparten av befolkningen i Østerrike. Det lar seg ikke helt bestemme hvor vanillekipferl stammer fra. Halvmåneformen (Kipferl) ble nevnt skriftlig første gang på 1100-tallet. Vaniljen dukket ikke opp i Europa […]

  Les hele artikkelen

 • Schopfbraten, svinenakke, matoppskrifter fra Østerrike

  Posted in:

  Schopfbraten

  Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 porsjoner: […]

  Les hele artikkelen

 • Kaiserschmarrn, matoppskrifter, Østerrike

  Posted in:

  Kaiserschmarrn

  Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentrere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]

  Les hele artikkelen

 • Alpint paradiset Østerrike

  Posted in:

  Alpinparadiset Østerrike

  Tirol er nok det første mange tenker på når de tenker på skiferie i Østerrike. Faktum er at alle delstatene foruten Burgenland lengst i øst har skisteder. Familievennlig eller partysted for de unge. Superluksus for de velhavende eller spartanske hytter for skibumser. Stupbratte isete løyper for tøffingene eller brede løyper med mykt underlag for lange […]

  Les hele artikkelen

 • Trugevandring i Østerrike

  Posted in:

  Trugevandring i Østerrike

  Uberørte, snødekte steder når du ofte bare med truger. Truger er ikke bare ideelt for å utforske det fortryllende vinterlandskap, men er også perfekt for å redusere tempoet i ferien og nyte den friske luften. Finn deg en rolig avkrok i skogen eller på fjellet, uten skiheiser og ferieanlegg. Ta en pause fra den hektiske […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.