Visstnok verdens eldste kake. Ingen vet helt hvem som oppfant Linzer Torte. Uansett, dette er en klassiker fra Linz, hovedstaden i Oberösterreich.
Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til å gjøre Linzer Torte kjent utenfor industribyen ved Donau. Vogel immigrerte til Linz fra Tyskland i 1822 og giftet seg med Katharina Kreß i 1823, enken etter en baker. Dette ga henne forretnings- og borgerrettigheter i byen Linz.
I dag er kaken tilgjengelig over hele Østerrike. Ofte ser du også en småkakevariant.
Ingredienser:
2 hardkokte egg (la de bli kalde)
150 g mel
150 g sukker
150 malte mandler
1 egg
125 g smør i biter
1 klype salt
1 klype kanel
1 ss rom (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Smuldre eggeplommene av de kokte eggene og bland alle ingrediensene, tilsett 1 – 2 ss vann og bland alt til en glatt deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 2 timer.
Kjevle ut 2/3 av deigen slik at den passer i en 26 cm kakeform, deigen må gå 1 cm ekstra opp langs kanten. Fyll den så med bringebærsyltetøy. Kjevle ut resten av deigen og skjær i 2 cm brede strimler. Lag et gitter over syltetøyet.
Stek kaken ved 180 °C til den er gyllenbrun, omkring 45 minutter. Husk å forvarme ovnen. Sjekk om bunnen er gjennomstekt ved å stikke en grillpinne eller strikkepinne i den
Linzer Torte holder seg lenge. Skjær den helst ikke opp når den er fersk (vent iallfall et par timer), ettersom den blir mye bedre når den har stått en stund.
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Punschtorte dukket opp i tyskspråklige kokebøker på 1800-tallet, men ingen vet helt opprinnelsen. Uansett, denne mektige kaken skal ha en intens rosa farge. Den kommer i flere former og varianter, og er også populært kjent som Punschkrapfen som er mindre firkantete biter. Vi har valgt å lage en hel rund kake. Når du deler opp […]
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å […]
Kokosbusserl (kan oversettes til kokoskyss) og dukket opp i Østerrike i det 17. århundre, da bakverk med kokos ble mer populært i Europa. Kokos var en eksotisk ingrediens som kom fra koloniene og ble et ettertraktet tilskudd i bakverk og desserter. I dag er Kokosbusserl en av de tradisjonelle småkakene som ofte finnes i østerrikske […]
Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]