Marillenknödel er en klassiker som gjerne forbindes med Wachau. Dalen hvor Donau renner gjennom er kjent for sine praktfulle blomstrende aprikostrær om våren.
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas at marillen (aprikoser) dukket opp i Østerrike på 1500-tallet. Særlig forbindes denne retten med pittoreske Wachau hvor mye av aprikoseproduksjonen i Østerrike foregår. Her startet man å dyrke aprikoser i større skala i 1890.
Det finnes flere ulike typer knödeldeig laget av poteter, topfen (en ferskost lignende cottage cheese som også kalles kvarg/quark) og brandteig (vannbakkelsemasse), men vi har denne gangen valgt å lage marillenknödel med potetdeig.
Ingredienser
½ kg melne poteter
1 egg
1 ss rømme
1 ss saltet smør
125 g hvetemel
————————-
6-10 aprikoser
100 g brødrasp
50 g sukker
1 ss vaniljesukker
Smør
Melis
Fremgangsmåte
Start med potetdeigen, det vil si kok potetene og mos dem. Kjør dem gjerne gjennom en sil. Bruker du stavmikser kan deigen gjerne bli litt seig. Tilsett egg, rømme, smør og mel. Elt det godt sammen.
Rull deretter ut deigen til den er 3-4 mm tykk, som du kutter i like store firkanter.
Før du tar i bruk aprikosene tar du ut kjernen på dem. Forsøk å gjøre dette uten å skjære dem i to halvdeler. Hvis aprikosene ikke er skikkelig søte kan du fylle tomrommet etter kjernen med sukker, før du pakker dem inn i deigen. Noe liker deigen tykkere andre tynnere. Uansett, det kreves litt øvelse å få den riktige «innpakningen». Pass på at deigen tetter godt, slikt at det ikke kommer vann inn i knødlene. Rull dem lett i hendene før du legger dem i det kokende vannet.
La knødlene trekke i 8-12 minutter alt ettersom hvor store de er.
Mens knødlene trekker kan du ha brødrasp, sukker, vaniljesukker og smør i en panne hvor du bruner dette (på samme måte som til tilslørte bondepiker). Bruk middels til svake varme slik at sukkeret ikke brenner seg. Når sukker har karamellisert seg sammen med brødraspet, ruller du knødlene i blandingen slik at de blir godt dekket.
Legg litt av det karamellisert brødraspet på en tallerken, del marillenknödel i to og drypp litt smeltet smør over og avslutt mer å drysse litt melis over.
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]
Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]
Wien er perfekt for trikkesightseeing. Jeg fant ut at med linje D kan du i løpet av 2-3 timer oppleve mange av byens ulike fasetter. Du får oppleve det keiserlige Wien, travle handlegater, arbeiderboligstrøk, og vindistriktet Nussberg bare for å nevne noe. Denne trikkelinjen tar deg fra byens viktigste trafikknutepunkt Hauptbahnhof (sentralstasjonen), tvers igjennom hjertet […]
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Stedet er som tatt ut av en middelalder roman. Dürnstein klorer seg fast på smal kupert landstripe på nord bredden av Donau midt i en S-sving. Den lille byen har tatt navnet sitt fra borgen som en ruvet majestetisk på klippene over, men hvor det i dag kun gjenstår noen rester av murer og tårn. […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev