Vanillekipferl er en av de mest kjente og tradisjonelle småkakene som lages til jul i Østerrike. Lett å lage og de holder seg godt.
Kjeks og småkaker har funnets i flere tusen år, men ble populære i løpet av 1800-tallet, når forbruket av kaffe og te nådde ut til mesteparten av befolkningen i Østerrike. Det lar seg ikke helt bestemme hvor vanillekipferl stammer fra. Halvmåneformen (Kipferl) ble nevnt skriftlig første gang på 1100-tallet. Vaniljen dukket ikke opp i Europa før ca. 1520, da den spanske conquistadoren Hernan Cortez brakte med seg planten fra Mexico. Den gangen var vanilje og sukker var dyre råvarer som vanlige mennesker ikke hadde råd til. I 1874 lyktes kjemikeren Wilhelm Haarmann, sammen med Ferdinand Tiemann, med å produsere vanillin i Tyskland. Dette gjorde at folk flest hadde iallefall tilgang til vaniljesmak.
Selv om de fleste bakeriutsalg har vanillekipferl i sortimentet sitt, er det noe spesielt å bake dem selv. Når lukten av vanilje og bakst fyller rommene, kommer også julestemningen.
Ingredienser:
160 g smør
50 g melis
70 g malte valnøtter
200 g mel
3 ss vaniljesukker
Fremgangsmåte:
Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. Deretter rører du inn siktet mel litt etter litt, før du tilsetter de malte nøttene. Hvis du ikke har valnøtter, kan du også bruke hasselnøtter eller mandler til vanillekipferl.
Ta deigen ut på arbeidsbenken og kna den sammen. Lag en rull eller flere og pakk de inn i plastfolie. Etterpå legger du deigen i kjøleskapet i 1 time. Ta deretter deigen ut av kjøleskapet og del den i passe små biter. Lag små horn som plasseres på stekeplate med bakepapir på. Deigen rekker til 2 stekeplater med vanillekipferl.
Stek småkakene på 200 gr. i ca. 10 min. Etter at du har tatt dem ut av ovnen avkjøl kakene på rist.
Mens småkakene steker blander du 4 ss melis og 3 ts vaniljesukker (bruk gjerne frø fra vaniljestang i blandingen om du har), som du sikter over kakene i rikelig monn.
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 porsjoner: […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev