Posted in:

Altwiener Suppentopf

© by Ana Lucia Marcos

Wiens kulinariske kulturarv kan fremvise en mengde berømte retter. En av dem er Altwiener Suppentopf er en suppe som har blitt til en heløsterriksk tradisjonsrett.

Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter.

Suppe for alle

Suppene på østerrikske restaurantmenyer gir god valuta for pengene ettersom det serveres rikelige porsjoner for € 3,50 – 7,50. Den skal, og blir for det meste, servert i en porselens terrin. I Østerrike som ellers i Mellom- og Sør-Europa spiser man ofte brød ved siden av. Du får gjerne med en semmel (fint rundstykke) eller mørkt bondebrød. En rikelig porsjon av Altwiener Suppentopf kan være en hovedrett i seg selv og hvis du følger opp med en apfelstrudel til dessert vil et typisk østerriksk måltid være komplett.

En bolle med altwiener Suppentopf.
Denne fortreffelige varianten ble vi servert i Deutschlandsberg, Steiermark. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Tradisjonsmat

Denne tradisjonsrike suppen har vært en del av Wiener kjøkkenet siden i allefall 1700-tallet, uten at man vet nøyaktig når den fikk sin plass blant de klassiske rettene. Selv om suppen ser enkel ut er den ikke den letteste å lage om man skal gjøre det helt fra bunnen av. Særlig til buljongen krever det litt over middels kokkekunnskaper. Uansett, du finner den på mange restaurant menyer rundt om i Østerrike, så benytt sjansen til å smake på denne suppen når du finner den.

Vil du forsøke deg på denne suppen hjemme (og kan lese tysk) har vi funnet en god oppskrift på Altwiener Suppentopf.

ANNONSE

  • Stekt Zander / gjørs på salat, Østerrike

    Posted in:

    Zanderfilet auf Salat

    Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]

  • Kaiserschmarrn, matoppskrifter, Østerrike

    Posted in:

    Kaiserschmarrn

    Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentrere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]

  • Wienerschnitzel

    Posted in:

    Wienerschnitzel

    Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]

  • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]

  • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

    Posted in:

    Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

    Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.