En fyldig og aromatisk sjokorullekake med kastanjefyll som er enkel å lage. Kastanjer, eller maroni som de kalles i Østerrike, er populære både som snacks og som kakefyll.
Opprinnelig kommer kastanjen fra Lilleasia. Navnet maroni fikk den hjerteformede frukten antageligvis på 1500-tallet i Frankrike (det franske ordet «marron» betyr brun). I lang tid ble kastanjer malt til mel på grunn av det høye stivelsesinnholdet og brukt i brødbaking. I dag har maroni blitt en populær ingrediens utenfor Wien. Hver høst og vinter beriker «maronibrateren» bybildet i Wien og frister mange en frossen forbipasserende med den velduftende delikatessen. Varme ristede kastanjer (maroni) som du får kjøpt i kremmerhus. Du får kjøpt varme maroni på markeder og på torg.
I Østerrike bruker man også kastanjer i matlaging, og de egner seg spesielt godt til kakefyll. Vi har laget en deilig sjokorullekake med kastanjefyll.
Ingredienser for en kake til 6-8 personer:
Rullekake:
5 egg
100 g melis
100 g malte valnøtter
100 g kokesjokolade
Fyll:
400 g kokte, finmalte kastanjer
litt sukker og rom etter smak
50 g mykt smør
Topping:
1/4 l kremfløte
Revet sjokolade
Fremgangsmåte:
Skill eggene, og pisk plommene sammen med melisen. Tilsett smeltet sjokolade og nøttene. Vend inn de stivpiskede eggehvitene til slutt. Hell røren i en rektangulær form (ca. 30 x 40 cm), kledd med bakepapir og stek kaken på 180 °C i 10 – 12 min.
Hvelv den på ett glasshåndkle og la formen ligge over, mens kaken avkjøles litt.
Rør sammen ingrediensene til fyllet og fordel det på den ennå varme kaken. Rull den sammen, og avkjøl.
Den avkjølte sjokorullekaken pyntes med stivpisket krem og raspet sjokolade.
Det er et rikt spekter av historier og om opphavet til dette bakverket. I Østerrike tilskrives gjerne kipferln mesterbakeren Peter Wendler, som skapte bakverkets form i 1683 for å spotte den tyrkiske halvmånen etter den tyrkiske beleiringen av Wien, selv om det lenge hadde vært kjent som et tradisjonelt hedensk bakverk. Uansett opphavet er dette […]
Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å […]
Punschtorte dukket opp i tyskspråklige kokebøker på 1800-tallet, men ingen vet helt opprinnelsen. Uansett, denne mektige kaken skal ha en intens rosa farge. Den kommer i flere former og varianter, og er også populært kjent som Punschkrapfen som er mindre firkantete biter. Vi har valgt å lage en hel rund kake. Når du deler opp […]
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]
Gugelhupf-former i sin nåværende form kan allerede spores tilbake til romertiden, og er funnet i utgravninger i Carnuntum, en romersk by nær Wien.De første Gugelhupf-oppskriftene dukket opp i Østerrike på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Formkaken “Gugelhupf” ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet. Kaken var til og med et […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev