Linsesalat passer utmerket til både grillet eller stekt kjøtt og fisk. Dessuten kan den bli en del av et vegetarmåltid.
Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige varianter på menyer rundt om i Østerrike. Denne varianten har fått et hint av Steiermark, som er kjent for sin gresskarfrøolje (Kürbiskernöl).
Ingredienser
250 g linser*
2-3 små rød, grønn eller gul paprika
1 liten løk
4 ss epleeddik
2 ss Kürbiskernöl (Gresskarfrøolje)
Salt og pepper
Fremgangsmåte
Du behøver vanligvis ikke å bløtlegge linser før koking, men ved å bløtlegge dem 3 timers tid, reduseres koketiden noe. Kok linsene i vann eller kraft. Beregne dobbelt så mye vann som linser.
Start med å bløte linsene i vann i noen timer. Ha deretter linsene i en kasserolle med vann som dekker de helt og kok til de er myke. Det tar vanligvis 30 minutter. Sil deretter vannet av de kokte linsene og skyll dem raskt med kaldt vann. De bør ikke bli helt kalde.
Mariner de varme linsene med salt og eddik og la det hele avkjøles. Gjør linsesalaten ferdig med å hakke løk og kutte paprika i terninger. Bland løk og paprika med linsene og tilsett litt gresskarfrøolje (Kürbiskernöl). Denne oljen har en utpreget nøtteaktig smak og smak derfor til linsene med litt ad gangen, inntil du er fornøyd. Krydre til slutt med salt og pepper.
* Du kan selvfølgelig også bruke linser på boks, men best resultat blir det med linser du koker selv.
Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på den ungarske pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike, og szeklergulasch oppstod […]
Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike. Ingredienser for 4 porsjoner: 4 grønne paprika Fyllet: 1/2 kg blandet kjøttdeig […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev