Kaspressknödel er en klassiker fra østerriksk husmannskost. Denne smakfulle enkle retten er basert på vanlig knödel som du tilsetter ost, og deretter steker.
Kaspressknödel er husmannskost fra det vestlige Østerrike (SalzburgerLand, Tirol og Vorarlberg). Det finnes det en rekke ulike varianter, men grunnoppskriften er den samme. Forskjellen på kaspressknödel og vanlig knödel (semmelknödel) er at førstnevnte stekes i panne, mens sistnevnte kokes i vann. Ofte serveres Kaspressknödel i en klar suppe, eller som egen hovedrett. Kaspressknödel er som navnet antyder en knödel, men hvor man også har tilsatt ost (kas – käse).
Ingredienser:
300 g 2-3 dager gammelt hvitt brød eller fine rundstykker
150 g revet ost (f.eks. gouda)
4 egg
1 dl H-melk
50 g smør / stekemargarin
1 løk
Majoran
Persille
Salt og pepper
Brødet kuttes i små terninger på 1 cm. Løken finhakkes og freses lett i smøret. La løken avkjøle seg litt og ha i en stor bolle. Deretter tilsettes brødbitene, ost, egg, mel og krydderet. Alt blandes godt sammen for hånd. Form deretter runde knödler i hånden, som deretter trykkes litt flate (nesten som karbonader). Stek knödelen på begge sider i panne. Bruk middels varme og snu dem gjerne flere ganger, slik at du ikke svir dem. De skal bli gyllenbrune og gjennomstekt. Server med en blandet salat og rømme.
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Knödel er typisk alpekost, og dukket allerede opp på en freske i et kapell fra 1200-tallet. Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er tirolerknödel populær, både hjemme og på restauranter. Denne knødel varianten lages med små biter av bacon, pølser eller magert kjøtt, spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du […]
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men […]
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]
Fra Østerrike, til de sørlige delstatene i Tyskland, Sveits og dessuten i Böhmen, har spätzle vært et populære tilbehør og basisen for mange forskjellige retter i mange år. Hvor og når den stammer fra lar seg ikke slå fast. Spatzen, Knöpfli eller Nockerl, spätzle som man sier i det vestlige Østerrike, har mange navn avhengig […]
Denne type retter oppstod for behovet å lage noe godt av rester. Man skal jo ikke kaste mat. Er det et par skiver med stek til overs, eller du har litt bacon liggende er det fort gjort å hakke opp dette og sammen med poteter og steke dette i en panne. Strengt tatt behøver man […]
Opprinnelig kommer kastanjen fra Lilleasia. Navnet maroni fikk den hjerteformede frukten antageligvis på 1500-tallet i Frankrike (det franske ordet «marron» betyr brun). I lang tid ble kastanjer malt til mel på grunn av det høye stivelsesinnholdet og brukt i brødbaking. I dag har maroni blitt en populær ingrediens utenfor Wien. Hver høst og vinter beriker […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev