Schopfbraten en klassiker blant østerrikske kjøttretter som er poplær både hjemme og på restauranter, og er en smakfull, men ganske enkel rett basert på svinenakke.
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut.
Ingredienser for 3-4 porsjoner:
Ca. 1 kg svinenakke / kam
1 stk. Gul løk
4 fedd hvitløk
1 ss smør
Vann
Timian
Majoran
Karve
Salt
Pepper
Start med å forvarme stekeovnen til 180 °C. Brun kjøttstykket i en stekepanne på middels sterk varme, på alle sider. Finhakk hvitløken og gni inn kjøttstykket før du har på krydret. Gni smør rundt i en ildfast form før du legger i kjøttstykket. Kutt løken i store stykker og legg rundt kjøttet sammen med timian og majoran (merian). Fyll formen med vann slik at det står ca. 1 cm høyt.
Sett deretter kjøttet i ovnen. Øs med jevne mellomrom saften i formen over kjøttet. Dette gjør at kjøttet holder seg saftig og tar til seg smak. Vanligvis tar stekingen rundt 1,5 – 2 timer, alt etter størrelsen. La kjøttet hvile i 5 minutter før du skjærer det opp. I mellom tiden siler du kjøttsaften som er igjen i stekeformen, og om nødvendig, koker du inn kjøttsaften slik at tykner for å bruke den som saus.
Det finnes flere ulike varianter av Schopfbraten i Østerrike. I en variant, Lavanttaler Schopfbraten fra sørøst Kärnten, tilsetter man en halvliter eplemost (fjern tilsvarende mengde vann) under stekingen. Og den siste halvtimen i ovnen tilsetter man 4 epler, kuttet i båter uten skall. Eplebitene serveres med kjøttet.
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på den ungarske pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike, og szeklergulasch oppstod […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
Denne type retter oppstod for behovet å lage noe godt av rester. Man skal jo ikke kaste mat. Er det et par skiver med stek til overs, eller du har litt bacon liggende er det fort gjort å hakke opp dette og sammen med poteter og steke dette i en panne. Strengt tatt behøver man […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev