Østerrike har rike mattradisjoner. Det østerrikske kjøkkenet har opp gjennom historien hentet innflytelse fra mange av sine naboland, som tidligere var en del av det Keiserriket Østerrike-Ungarn.
< Se alle oppskriftene under teksten >
Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter og ingredienser fra Middelhavsregionen, og ikke minst vindyrking. De store folkevandringene fra 200 til 5oo-tallet e.Kr. som blant annet førte hunere og flere slaviske folkeslag fra øst inn i området som i dag tilhører Østerrike. Fra nord kom germanske stammer som bajuvarene som slo seg ned i Tirol. Når Habsburgerne samlet et rike med mange folkeslag, økte også det kulturelle utbyttet.
Mattradisjoner fra øst
Det såkalte Habsburgmonarkiet, Keiserdømmet Østerrike og etterfølgende Østerrike-Ungarn, som på det meste hadde 50 millioner innbyggere fra et titalls ulike folkegrupper hadde stor innvirkning på det østerrikske kjøkkenet. Spesielt Wien som alltid har vært en flerkulturell og kosmopolitisk by har sugd til seg ideer og tradisjoner. Nærmeste nabo Ungarn hatt en særlig innflytelse på østerrikske mattradisjoner og bidratt til at blant annet Gulasj har blitt en av de mest populære matrettene i landet.
Nasjonalrett
Når man spør østerrikerne om hva som er landets nasjonalrett svarer de fleste, men ikke alle, Wienerschnitzel. Det panerte svinekjøttet dukket faktisk ikke opp på østerrikske matbord før midt på 1800-tallet. Uansett, Wienerschnitzel er populær iblant østerrikere flest og har blitt en klassiker. Hva som havner oftest på matbordet til østerrikerne kommer ofte an på hvor de bor. Selv om Østerrike er et lite land finner du flere særegenheter når det gjelder mattradisjoner. Dette har med kulturell innflytelse å gjøre, men også klima.
Regionale spesialiteter
Lokale råvarer hadde i langt større utstrekning enn i dag stor innvirkning på hva slags mat som ble satt bordet rundt om i Østerrike. Men man har igjen begynt å finne tilbake til de lokale råvarene og mattradisjoner. Wachau med sine Marillenknödel, Marchfeld med sine asparges eller Steiermark for sin Kürbissuppe (gresskarsuppe), bare for å nevne noen. Uansett, hvor du befinner deg i Østerrike, hvis du liker mettende, smakfulle og rustikke retter kommer du til å elske østerriksk mat. Tradisjonelle retter blir servert uten for mye dill dall hvor smak og ingredienser står i rampelyset.
Kakeparadiset
Vi kommer heller ikke utenom østerrikernes forkjærlighet til søtsaker. Selv om både Sachertorte og Apfelstrudel er glimrende ambassadører for østerrikske kakedisker, er oppfinnsom langt større enn disse to klassikerne. Hver neste konditor med litt selvrespekt komponerer en signaturkake, dvs. hans egen oppskrift. Landets konditorier byr på noe av det ypperste innenfor kunsten i å lage kaker. Les mer om Østerrikes søte sider!
ANNONSE
— Foretter —
— Hovedretter —
— Tilbehør —
— Desserter —
— Kaker / Bakverk —
-
-
Posted in:
Punschtorte
-
-
Posted in:
Maronikipferl
-
Posted in:
Malakofftorte
-
Posted in:
Bauernkrapfen
-
Posted in:
Linzer Torte
-
-
Posted in:
Vanillekipferl
-
-
Posted in:
Gugelhupf
-
Posted in:
Sachertorte
-
-
Vinlandet Østerrike
Selv om Østerrike nok er mest kjent som en øldrikkende nasjon, har også vin en viktig betydning i landets matkultur.
I over to årtusener har vin vært en del av den østerrikske kulturen. Romerske kjellere, middelalderlandsbyer, barokke klostre og slott er alle en del av det typiske landskapet i vinregionene.
De gunstigste klimaforholdene for vindyrking ligger i den østlige delen av landet. Her finner du de fleste vindyrkningsregionene, som ligger i delstatene; Niederösterreich, Burgenland, Steiermark og Wien. Østerrike har 13 såkalte DAC-regioner (Districtus Austriae Controllatus).
Østerrikes mest markante hvitvinsort er Grüner Veltliner, som sannsynligvis kommer fra en kryssning med Traminer. Den andre druesorten forblir ubekreftet, men det antas å være en gammel sort som ble oppdaget i St. Georgen i Burgenland.
Østerrikske viner er høyt verdsatt både av vineksperter og vinelskere over hele verden. Som håndverksprodukter, laget av vinprodusenter med en spesiell tilknytning til vinmarkene sine, demonstrerer de konsekvent sitt potensial ved internasjonale blindsmakinger. Det produseres vin av meget høy kvalitet i flere ulike regioner i Østerrike, fra Weinviertel lengst i nord til det sørlige Steiermark.
-
Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene […]
-
Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene […]
-
En gang i året arrangeres en såkalt «pressfest», som er en slags innledning på årets drueinnhøsting under mottoet «fra druer til vin». De regionale vinbøndene byr frem produktene sine sammen med noe godt å spise. Alt akkompagnert av levende musikk og folklore-opptredener. I Klöch sperrer de av hovedinnfartsåren og gjør om 150 meter landevei til […]
-
På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]
-
Posted in:
Steirisches Vulkanland
Vulkanland består ikke av askespyttende vulkaner eller varme lavastrømmer. Derimot er denne delen av Østerrike kjent for sitt mykt bølgende åslandskap ispedd små landsbyer og vingårder. Navnet «Vulkanland» kommer av at dette faktisk var et landskap fullt av vulkaner – for 17 millioner år siden. Siden den gang har naturkreftene gjort restene av vulkanene om […]
-
Steiermark har en 145 km grense mot Slovenia hvorav omkring 40 % går midt i elven Mur, mens resten går gjennom et bølgende åslandskap frem til grensen mot delstaten Kärnten. Grenseområdet mellom Østerrike (Steiermark) og Slovenia øst for A9 motorveien mellom Graz og Maribor er først og fremst kjent for vindyrking. På de fleste sydvendte […]